iPadOS 17

Nog veelzijdiger. Nog meer van jou.

Met iPadOS 17 wordt iPad er alleen maar beter op. Nieuwe manieren om te personaliseren, prachtige en unieke toegangs­schermen en allerlei handige features om nog meer gedaan te krijgen. Je iPad is voortaan veelzijdiger dan ooit.

Toegangs­scherm

Personaliseer je toegangs­scherm

Met een spectaculair toegangs­scherm maak je je iPad helemaal van jou. Een indruk­wekkende achter­grond zoals Astronomie is ideaal voor een groot display. En kies je Caleidoscoop, dan komt de achter­grond tot leven als je je iPad draait. Ter inspiratie kun je een overzicht van de keuze­mogelijkheden bekijken.

Bewegingseffect voor Live Photo-achter­gronden

Voor Live Photos is er nu een compleet nieuw bewegings­effect. Als je zo’n foto voor je toegangs­scherm kiest en je iPad ontgrendelt, werkt de dynamische beweging door tot je begin­scherm verschijnt.

Live activiteiten

Informatie over lopende activiteiten kun je nu in real time op je toegangs­­scherm volgen. Je ziet dan bijvoorbeeld wat de status van je bestelde eten is, of je vlucht op tijd vertrekt en wat de tussenstand van de wedstrijd is.

Widgets op je toegangs­scherm

Als je widgets op je toegangs­scherm zet, zie je in één oogopslag allerlei belangrijke informatie. Bijvoorbeeld het weer, de tijd, de datum, het batterij­­niveau of de afspraken in je agenda.

Interactieve widgets

Fiks het met een tikje

Speel muziek af, doe de lichten uit, en meer. Direct vanuit een widget.

Berichten

Al je iMessage-apps op één plek

Met één tikje op de nieuwe plusknop zie je meteen wat je het meest verstuurt. Dat kunnen foto’s of audioberichten zijn, maar ook je locatie. En swipe je omhoog, dan zie je de rest van je iMessage-apps.

Kijk waar je gebleven was en swipe om te antwoorden

Je kunt nu via een pijltje naar het eerste ongelezen bericht in een gesprek springen. En wil je op een specifiek berichtje reageren, dan swipe je daarop gewoon even naar rechts.

Een nieuwe manier om locaties te delen en te bekijken

Onder de plusknop zit ook een handige methode om je eigen locatie te delen of de locatie van een ander op te vragen. Als iemand een locatie met je deelt, zie je die rechtstreeks in je gesprek.

Lees een uitgeschreven audiobericht

Audioberichten worden nu in tekst omgezet, zodat je meteen weet waar het over gaat. Je kunt ze op een later moment ook nog beluisteren.

Al je stickers op één plek

In de nieuwe stickerlade staan al je Live Stickers, emoji, Memoji en andere stickervarianten bij elkaar. Je stickers worden ook gesynchroniseerd met iCloud, dus ze staan op je iPhone, iPad en Mac.

Stickers

Maak je eigen unieke stickers

Gebruik je eigen foto’s om Live Stickers te maken.

Pimp je Live Stickers met effecten

Voeg leuke effecten aan stickers toe, zoals Glanzend, Dik, Strip of Contour. Of maak een bewegende Live Sticker op basis van een Live Photo.

Gebruik je stickers op verschillende plekken

De stickerlade staat bij de emoji, dus je kunt in alle apps waar je emoji kunt invoegen – ook die uit de App Store – stickers plakken. En wil je een foto, document, screenshot of ander type bestand van een sticker voorzien, dan kan dat via de markeringsfeature.

FaceTime

Laat een bericht achter

Neem een video- of audiobericht op als iemand je FaceTime-oproep mist.

Zeg het met je handen

Een handgebaar is genoeg om het hele camera­venster te vullen met leuke AR‑effecten in 3D, zoals hartjes, confetti of vuurwerk.1

FaceTime op Apple TV

Met je iPad als camera kun je nu rechtstreeks vanuit de FaceTime-app op Apple TV een videogesprek beginnen. En het FaceTime-gesprek op je iPad beginnen en overnemen op je tv kan ook.2

Gezondheid

Gezondheid-app op iPad

De Gezondheid-app is er nu ook voor iPad, met een nieuw design dat is geoptimaliseerd voor het grotere scherm. Je favorieten, trends en hoogtepunten komen perfect tot hun recht, er zitten interactieve grafieken in, en je kunt een herinnering instellen voor je medicatie. Ook is het mogelijk om je cyclus bij te houden en symptomen vast te leggen. Allemaal op je iPad.

Mentale gezondheid

Met een aantal nieuwe features kun je onderzoeken hoe je er geestelijk aan toe bent en bekijken welke factoren daar mogelijk toe bijdragen. Aan de hand van gestandaardiseerde vragenlijsten die ook door sommige centra voor geestelijke gezondheids­zorg worden gebruikt, krijg je een idee hoe groot de kans op een depressie of angst­aanvallen is. Je ziet dan ook of het raadzaam is om profes­sionele hulp in te schakelen.

Visuele gezondheid

Gezonde kijkgewoontes om je ogen te beschermen.

Pdf’s en Notities

Vul formulieren sneller in

Met de verbeterde automatische invul­functie kun je informatie die je in Contacten bewaart nu veilig gebruiken om sneller een pdf of gescand document in te vullen.5

Later dit jaar beschikbaar

Bekijk en bewerk pdf’s in Notities

Lees en annoteer een pdf rechtstreeks in je notitie.

Werk samen aan pdf’s

Wanneer je een notitie met iemand deelt, zijn alle wijzigingen in real time zichtbaar. Als je dus opmerkingen noteert, een grafiek tekent of een sticker plakt, ziet de ander dat allemaal live gebeuren.

Safari en wacht­woorden

Gebruik verschillende profielen

Nieuw in Safari zijn profielen die je kunt aanmaken voor verschillende onderwerpen of bezigheden, bijvoorbeeld Werk of Privé. Zo houd je je geschiedenis, extensies, tabgroepen, cookies en favorieten per profiel van elkaar gescheiden. Van profiel wisselen is zo gebeurd.

Verbeterde Privémodus

Privémodus vergrendelt voortaan je privé­vensters wanneer je ze niet gebruikt. Bekende trackers worden geblokkeerd bij het laden van een pagina, en identificatie door tracking via een toevoeging aan de url is niet langer mogelijk.

Verificatiecodes die je in Mail ontvangt worden automatisch ingevuld

Wanneer je in Mail een eenmalige inlogcode binnenkrijgt, wordt die automatisch in Safari ingevuld. Je hoeft Safari dus niet te verlaten, maar kunt meteen inloggen.

Toetsenbord

Autocorrect nu nog correcter6

De automatische correctie tijdens het typen is verder verbeterd. Gecorrigeerde woorden worden tijdelijk onderstreept, zodat je ziet wat er is aangepast. Ook kun je met één tikje het woord terug­zetten dat je zelf had getypt.

Voorspellingen terwijl je typt

7

Freeform

Nieuwe tekentools

Tijdens het brain­stormen kun je met nieuwe tekenspullen aan de slag, zoals een aquarel­kwast, kalligrafeer­pen, markeer­stift, liniaal en pen met variabele lijndikte. Teken je met de hand een vorm, bijvoorbeeld een vierkant, dan maakt Vormherkenning daar automatisch een perfecte versie van.

Werk samen met je team

Benieuwd waar je teamgenoten aan werken? Op jouw scherm kun je als het ware over hun schouder meekijken, en zien wat ze allemaal doen op het oneindige canvas.

Stage Manager

Flexibelere lay‑outs

Jij bepaalt waar je vensters komen te staan en hoe groot ze zijn. Zo creëer je de perfecte ruimte om in te werken.8

Gebruik een externe camera voor FaceTime‑gesprekken

Voor FaceTime- en video­gesprekken kun je ook de ingebouwde camera van je externe beeldscherm gebruiken.9

Spotlight

Direct naar de juiste plek met ‘Beste resultaat’

Zoek je een app op je iPhone? Spotlight zet in het beste zoekresultaat nu ook een snelkoppeling naar features in de bijbehorende app. Als je bijvoorbeeld naar muziek hebt gezocht, kun je in één keer doortikken naar je favoriete albums.

Rijke visuele resultaten

Vind nog sneller wat je zoekt dankzij vertrouwde app-kleuren en ‑iconen in zoekresultaten.

AirPlay

Slimme suggesties

Machine­learning op je device leert je AirPlay-voorkeuren gaandeweg kennen.

AirPlay in je hotelkamer

Later dit jaar bieden sommige hotels AirPlay aan. Zodra je de QR-code op de tv in je hotelkamer scant, kun je veilig video’s, foto’s en muziek van je iPad naar de tv streamen.

AirPods

Adaptieve audio

Speciaal voor AirPods Pro (2e generatie) is er een nieuwe luistermodus: adaptieve audio. Die past het geluid dynamisch aan door de actieve ruisonderdrukking en de mate van transparantie op de externe omstandigheden af te stemmen.10

Druk om te muten of te unmuten

Zet jezelf snel op mute of unmute tijdens een call.

Dans van device naar device

De feature die AirPods automatisch laat schakelen tussen Apple devices is verder verbeterd, waardoor dat nu nog sneller, betrouwbaarder en makkelijker gaat.12

Privacy en beveiliging

Communicatie­­veiligheid

Voor gevoelige video’s en foto’s is nu extra beveiliging mogelijk. En die werkt niet alleen in Berichten, maar ook voor beelden die je verstuurt en ontvangt via AirDrop, de fotokiezer, FaceTime-berichten, de contact­posters in de Telefoon-app en apps van derden.

Waarschuwing gevoelig materiaal

Voortaan kun je gevoelige foto’s en video’s laten vervagen voordat je beslist of je ze wel wilt bekijken. Deze feature zit in Berichten, AirDrop, de contactposters in de Telefoon-app, FaceTime-berichten en apps van derden.

Meer controle over toegang

Nog meer controle over wat je deelt.

Isolatiemodus

De isolatiemodus is uitgebreid en beschermt voortaan ook tegen geavanceerde cyber­aanvallen. Activeer dit op al je Apple devices, waaronder nu ook Apple Watch.

En nog heel veel meer.

Toegankelijk­heid.

Voor mensen die moeite hebben met het verwerken van informatie, is er nu Hulpbedienings­toegang. Dit hulpmiddel laat in apps en vensters alleen de strikt noodzakelijke features zien. Heb je spraak­problemen, dan kun je met ‘Persoonlijke stem’ een stem aanmaken die op die van jou lijkt. ‘Live spraak’ laat mensen die alternatieven voor gesproken communicatie willen, typen wat ze hardop willen laten uitspreken. En zie je weinig tot niets, dan kun je er dankzij ‘Wijs en spreek’13 toch achter komen wat er op een etiket staat.

AirDrop.

Ook als je even weg moet, gaat AirDrop gewoon door met het overzetten van bestanden. Alles wat je via AirDrop deelt, wordt veilig en met dezelfde kwaliteit via het internet overgezet wanneer je niet meer binnen AirDrop-bereik bent en jij en de ontvanger allebei bij iCloud zijn aangemeld.

Zoek mijn.

Je kunt nu vijf andere mensen laten meezoeken naar spullen met een AirTag eraan of waarvoor je ‘Zoek mijn’ hebt ingeschakeld. Iedereen in de groep kan een geluid afspelen om de AirTag terug te vinden.

Kaarten.

Wanneer je een gedeelte van een kaart op je iPad bewaart, vind je ook de weg als je offline bent. Je ziet bovendien de reistijd en informatie­­­kaartjes met beoordelingen, en krijgt stapsgewijze route­­aanwijzingen als je met de auto, de fiets, het openbaar vervoer of te voet op pad bent.

Herinner­ingen.

De boodschappen­lijst ordent je boodschappen automatisch op categorie, zodat je sneller klaar bent. Als je de ordening aanpast, onthoudt de boodschappen­lijst je voorkeuren voor de volgende keer. In de nieuwe kolom­weergave staat alles overzichtelijk op je scherm, zodat je in één oogopslag ziet wat je nog moet doen.

Muziek.

Met ‘Samen playlists maken’ kun je met je vrienden nummers toevoegen, in een andere volgorde zetten of verwijderen uit je afspeel­lijst. Vind je een nummer leuk? Laat het dan weten met een emoji.* En dankzij SharePlay in de auto kan iedereen die meereist z'n muziek laten horen, ook de mensen op de achterbank.

Woning.

In de activiteiten­geschiedenis zie je wie er de deur van het slot heeft gehaald en wanneer. Je ziet daar ook wat er verder aan activiteit is geweest, bijvoorbeeld wat betreft de garagedeur, contact­sensoren en je beveiligings­systeem.14

Foto’s.

Het album Personen is beter dan ooit in het herkennen van mensen waar je veel mee omgaat. En ook de honden en katten in je gezin horen er voortaan bij.

Apple ID.

Veilig inloggen op je iPad kan vanaf een device in de buurt of met een e‑mail­adres of telefoon­nummer dat in je account vermeld staat.

iPadOS 17 werkt met deze devices.

Lees meer over iPad

  • 12,9‑inch iPad Pro (2e generatie en nieuwer)
  • 10,5‑inch iPad Pro
  • 11‑inch iPad Pro (1e generatie en nieuwer)
  • iPad Air (3e generatie en nieuwer)
  • iPad (6e generatie en nieuwer)
  • iPad mini (5e generatie en nieuwer)

Lees hoe je bijwerkt naar iPadOS 17.

Meer informatie

Ook developers zullen onder de indruk zijn van iPadOS.

Meer informatie over ontwikkelen voor iPadOS

iOS 17

Maakt het gewone buiten­gewoon.

Meer informatie