Gülümseyen ve elinde bir iPad tutan Jessica, bir şeyler açıklar gibi hareketler yaparak bir grup yetişkinin karşısında ayakta duruyor.

Kişiselleştirmeye kişisel bir yaklaşım.

Jessica’nın öyküsü

Birlikteliği destekleyen teknolojinin değerini paylaşırken hislerimi açıkça ortaya koyuyorum.
Jessica, Apple Girişimleri
Erişilebilirlik Lideri
Sydney, Avustralya

Question: Erişilebilirlik hakkındaki düşüncelerinizi şekillendiren neydi? Answer: Beni ilk etkileyen kişinin büyükbabam olduğunu söyleyebilirim. Kendisi çok çalışkan, son derece bağımsız, üç çocuk yetiştirmiş bir çiftçiydi. Yaşım ilerledikçe insanların onu benim gördüğüm gibi görmediğini fark ettim: Büyükbabamın “engelinden” bahsediyorlardı. Anneme “Büyükbabamın engeli ne?” diye sordum. Tek kolunun olduğunu biliyordum ama bana ayakkabımın bağcıklarını bağlamayı öğreten de oydu. Dolayısıyla onu sadece bazı şeyleri farklı bir şekilde yapan biri olarak görüyordum. Question: Çocuklar her şeyi apaçık söyler. Answer: Aynen öyle. Daha sonra, erkek kardeşime öğrenme güçlüğü teşhisi kondu ve söz konusu zorluklarla başa çıkmasına yardımcı olmak için yanında ben vardım.

Question: Bu deneyimlerden Apple’da nasıl yararlandınız? Answer: Erişilebilirlik ekibinin harika öykülerini duyduğumda başka bir rolde görevliydim. Apple’ın bu konuda ne kadar çok şey yaptığını gördüm ve bunun bir parçası olmam gerektiğini anladım.

VoiceOver, Seslendirilen İçerik ve Sesle Denetim özelliklerini temsil eden üç Apple erişilebilirlik simgesi.
Bu, kurumsal müşterilerimizin Apple’ın yerleşik erişilebilirlik özellikleriyle ilgili farkındalığını artırmaya yönelik bir fırsattı.

Question: Kulağa hem kariyer hem de büyük bir tutku gibi geliyor. Answer: Evet, bu işe her zaman tutkumu da katıyorum. Şimdi, erişilebilirlik özelliklerinin potansiyelini kurumsal iş ortaklarımızla paylaşmak da bunun bir parçası oldu. Birlikteliği destekleyen teknolojinin üretkenlik değerini gerçekten görmeye başladılar.

Question: Bunu nasıl gösteriyorsunuz? Answer: İnsanlar, kullandıkları teknoloji onlara uygun şekilde çalıştığında en üretken hallerini sergiliyorlar. Kişiselleştirme, herkesin en iyi işini ortaya koymasını sağlıyor. Yani erişilebilirlik gerçek anlamda kişiselleştirme anlamına geliyor. Question: Hangi açıdan? Answer: Tüm Apple ürünleri yerleşik erişilebilirlik özellikleri taşıyor. Mac’inizi kurarken örneğin uygulamalarınızı, size uygun font boyutunu, Siri tercihlerini ve diğer şeyleri seçiyorsunuz. Ve hareket kabiliyetiniz kısıtlıysa bilgisayar ekranınızda imleci takip etmek için Sesle Denetim veya göz kırpma gibi yüz hareketlerini kullanabiliyorsunuz.

Question: İhtiyaçlar da insanlar kadar farklılık gösterir. Answer: Çok doğru ve unutmayın, yaşlandıkça doğal olarak becerilerimizde bazı değişiklikler olabilir. Question: Gözlük kullanmamız gerekebilir. Answer: Elbette, görme, işitme, hareket gibi becerilerimizde farklılıklar oluşabilir.

Büyük olasılıkla bir gün hepimiz yardımcı teknolojilere ihtiyaç duyacağız. Özdeyişin dediği gibi, ‘Benimle birlikte yaşlan, en güzel
günleri henüz yaşamadık.’
Erişilebilirlik, İşitme Cihazları ve Dokunma özelliklerini temsil eden üç Apple erişilebilirlik simgesi.

Question: Değişimin yayılmasına yardımcı olmak iyi hissettiriyor olmalı. Answer: Şirketlerin bu avantajları görmesi harika, ancak benim için en anlamlı ödül, kullandıkları ürünü yaşamlarını değiştirecek şekilde kişiselleştiren insanlarla ilgili öyküler.

Question: Bu öykülerden nasıl haberdar oluyorsunuz? Answer: Engelli topluluğundaki kişilerle iletişimi sürdürüyoruz. Son derece güzel, içten konuşmalar yapıyoruz. Yaşamlarını etkileyen özellikler hakkında fikirlerini paylaşıyorlar. Ben de bunları ürün ve hizmet ekiplerimize aktarabiliyorum.

Toplulukla gerçekten muhteşem ilişkiler kurduk. Dinledikçe daha çok öğreniyoruz.

İllüstrasyonlar iPad’de çizilmiştir.