opent in nieuw venster
Photography for All deelnemers Alaula Sprecher, Glen-David Hardy-Covington en John Johnson gebruiken iPad om de wereld om hen heen vast te leggen.
In het programma Photography for All van The Chicago Lighthouse, dat dit jaar voor de vierde keer wordt gehouden, leren slechtziende en blinde tieners fotograferen met behulp van Apple technologie. Deelnemers gebruiken iPad en iPhone om foto's te maken en te bewerken die gemaakt zijn tijdens het verkennen van de stad.
Adetokunbo ‘Toks’ Opeifa gaat graag op pad in Chicago. Ze loopt door de stad zonder bang te zijn van een geplande route af te raken, waarbij ze helemaal opgaat in haar omgeving en foto’s maakt met haar iPhone. “De straten van Chicago liggen in de vorm van een rooster”, legt ze uit. “Als je niet meer weet waar je bent, loop je gewoon in tegengestelde richting en dan kom je wel weer ergens uit.” 
Toen Opeifa, die nu 18 is, in de eerste klas zat, werd er kegelstaafdystrofie bij haar vastgesteld, een aandoening van het netvlies waarbij de getroffene steeds slechter gaat zien en steeds gevoeliger voor licht wordt. Dit jaar doet ze mee met Photography for All, een programma voor slechtziende en maatschappelijk blinde jongeren dat is gelanceerd door non-profitorganisatie The Chicago Lighthouse, in samenwerking met het Department of Family and Support Services (DFSS) van de gemeente Chicago en Apple. In een programma van zes weken hebben deelnemers de technische kanten van de fotografie geleerd, ze hebben leren programmeren en hebben kennisgemaakt met de beroepsmatige aspecten, maar het allerbelangrijkste is dat ze tools aangereikt hebben gekregen waarmee ze zich zelfstandig en met vertrouwen kunnen voortbewegen.
Photography for All maakt deel uit van One Summer Chicago, een werkgelegenheidsinitiatief voor jongeren van 14 tot 24 jaar, die stageplekken en baankansen krijgen bij overheidsinstellingen, buurtorganisaties en bedrijven in de hele stad. Sinds 2017 ondersteunt Apple het One Summer Chicago-programma van de stad via het Community Education Initiative, waarmee jongeren kansen krijgen om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen met de Everyone Can Create en Everyone Can Code begeleiders. Deze zomer waren er meer dan 200 deelnemers aan de door Apple ondersteunde programma’s op het gebied van fotografie, film, gamedesign, programmeren, app-ontwikkeling, augmented reality en meer.
The Chicago Lighthouse gaf alle deelnemers van Photography for All ter ondersteuning van hun creativiteit de beschikking over een iPad Air, Apple Pencil en Magic Keyboard. Op hun iPad zat een uitgebreid scherm met tools om foto’s te maken, bewerken en delen. Veel deelnemers, onder wie Opeifa, maakten ook foto’s met hun eigen iPhone en ze konden probleemloos van het ene op het andere device overschakelen.
Deskundigen van Apple leerden de deelnemers hoe ze de camera konden gebruiken en welke fotografie-instellingen ze daarvoor nodig hadden, en vertelden ook over de ingebouwde toegankelijkheidsfeatures, zoals VoiceOver, de ingebouwde schermlezer van Apple, en Zoomen, waarmee content op het scherm wordt vergroot. Wie VoiceOver op iPhone of iPad gebruikt, beschikt in de Camera-app over ‘Beschrijvingen van afbeeldingen’, een feature die met behulp van on-device machine learning helpt om een onderwerp te positioneren, en die de objecten, de omgeving en de personen binnen het gezichtsveld beschrijft.
Terwijl Opeifa op haar laatste dag fotograferen het Adler Planetarium en het omringende Northerly Island Park bezoekt, kan ze in de Camera-app met drie vingers twee keer tikken om in te zoomen op het onderwerp van haar foto. “Toen ik Zoomen nog niet kende, hield ik mijn telefoon vlak bij mijn gezicht”, vertelt ze. “Maar op deze manier zie ik het beter.”
Opeifa gebruikt Apple technologie al sinds de kleuterschool, toen haar ouders voor haar een iPad van de eerste generatie kochten zodat ze haar schoolwerk digitaal kon zien. Ze lacht als ze eraan terugdenkt hoe ze een paar jaar later met een iPad mini rondrende bij hun huis in Nigeria, reuzetrots op deze nieuwe toevoeging aan haar verzameling Apple devices. Omdat ze van jongs af aan gewend is om met Apple technologie om te gaan, is het makkelijk voor haar om met behulp van haar iPhone de wereld beter te bekijken; en ze leert nu ook hoe ze haar foto’s op iPad kan bewerken. Opeifa zwerft graag door de stad om bloemen, de skyline en taferelen uit het stadsleven die haar belangstelling wekken te fotograferen, want ze is een echte visuele verhalenverteller.
Adetokunbo Opeifa houdt in een park haar iPhone omhoog om een foto te nemen.
Adetokunbo Opeifa loopt rond in Northerly Island Park voor een laatste dag fotograferen.
“Ik vind het mooi als beelden een verhaal vertellen”, zegt Opeifa. “Dit programma is een mooi uitgangspunt om zelf scripts te gaan schrijven, omdat ik nu leer om beelden vast te leggen.”
Opeifa gebruikt graag film en televisie als visueel medium om haar verhalen tot leven te brengen en ze ziet fotobewerking als een manier om beter te leren scenarioschrijven. “Scenarioschrijven en foto’s bewerken lijken erg op elkaar. Vooral als je met andere blinde mensen werkt moet je alles heel goed beschrijven”, verklaart ze. 
“Ik voel mezelf als maatschappelijk blinde zwarte vrouw niet gerepresenteerd op televisie”, zegt Opeifa, die deze maand naar Californië gaat om aan Chapman University een opleiding scenarioschrijven te doen. “Televisie biedt mensen de kans zichzelf in verschillende perspectieven en met verschillende identiteiten te zien.”
Opeifa is niet de enige deelnemer aan Photography for All participants met grootse plannen voor de toekomst. Lance Gladney wil dolgraag verder in de kunstwereld en hoopt een eigen anime-franchise op te zetten. Gladney doet mee met het programma om te experimenteren met een nieuwe vorm van beeldende kunst. John Johnson, die voor het tweede jaar deelneemt aan het programma, is geïnteresseerd in elektrotechniek en gamedesign. En Alaula ‘Aihua’ Sprecher wil graag informatica, natuurkunde en sterrenkunde gaan studeren.
Shelle Hamer, directeur van de jongerenafdeling van The Chicago Lighthouse, en Lisa Davis, de voormalig directeur van One Summer Chicago die het idee van Photography for All onder de aandacht van The Lighthouse heeft gebracht, vinden het geweldig dat alle deelnemers zich zo sterk kunnen ontwikkelen. 
“Zelfvertrouwen en zelfrespect zijn lastig te leren; dat dacht ik tenminste”, zegt Davis, die voor haar pensioen ook directeur jongerenwerk bij het DFSS was. “Maar in dit programma leren ze zich open te stellen en hun zelfvertrouwen te laten zien. Daardoor denken ze niet meer dat ze zoiets toch niet kunnen.”
Hamer, zelf een kunstenaar, is al veertig jaar bezig mensen met beperkingen van tools en training te voorzien, zodat ze een zelfstandiger leven kunnen leiden. Toen zij en Davis vier jaar geleden Photography for All lanceerden, was ze gefascineerd door het vooruitzicht van hoe mensen anders zien en zich creatief uiten - en zag ze een kans om Apple-technologie en Everyone Can Create-middelen te gebruiken om dat werk te ondersteunen.
“Fotografie heeft echt een voordeel voor mensen met gezichtsverlies”, zegt Hamer, “zowel in artistiek als in functioneel opzicht. Alle jongeren vinden dat ze meer dan voorheen het gevoel hebben dat ze kunnen gaan waar ze maar willen, naar plekken waar ze nog nooit zijn geweest. Wat ze hebben geleerd over de toegankelijkheidsfeatures op hun iPhone en iPad heeft ze het vertrouwen gegeven om zelfstandig door de stad te reizen, ook in delen die ze nog niet kennen.” 
En dat is uiteindelijk ook het overkoepelende doel van het programma: jongeren ondersteunen in hun verlangen naar zelfstandigheid en ze het vertrouwen geven om zelf de teugels in handen te nemen. “Er is echt een wereld voor ze opengegaan”, zegt Hamer.
Deel artikel

Media

  • Tekst van dit artikel

  • Afbeeldingen in dit artikel

Contactpersonen voor de pers

Apple Media Helpline

media.benl@apple.com

(024) 744219