Apple en toegankelijkheid

Maak van jou.

Inge­bouwde features waarmee je geweldige dingen kunt doen.

Vergroot je leesplezier.

Vergrootglas

Lees de kleine lettertjes.

iPhone waarop het vergrootglas wordt gebruikt om een menukaart te vergroten

Deze digitale loep gebruikt de camera op je iPhone, iPad of iPod touch om alles waar je met je device naar wijst te vergroten. Denk aan de kleine lettertjes op een etiket of een menukaart bij kaarslicht. ‘Detectie van personen’ maakt gebruik van technologie die meet hoelang het duurt voordat licht door voorwerpen is teruggekaatst. Hierdoor wordt het bijvoorbeeld makkelijker om je weg te vinden in een rumoerige omgeving of een vrije zitplaats te zoeken. Met de LiDAR-scanner kunnen iPhone 13 Pro, iPhone 13 Pro Max, iPhone 12 Pro, iPhone 12 Pro Max, de 12,9‑inch iPad Pro (4e generatie of nieuwer) en de 11‑inch iPad Pro (2e generatie of nieuwer) bepalen hoe dicht iemand bij je in de buurt staat, zodat je zo nodig wat meer afstand kunt nemen.

Lees de kleine lettertjes.

Grotere tekst

Stel de tekst zo in.

Tekst groter en beter leesbaar weergeven? Dat is in een handomdraai geregeld en werkt in iOS-apps zoals Agenda, Contacten, Mail, Berichten, Muziek, Notities en Instellingen, en ook in bepaalde apps van derden. In iOS 15 en iPadOS 15 kun je de tekstgrootte ook per app instellen.

Stel de tekst zoooo in.

‘Grotere tekst’ kun je instellen op:

Zoomen

Tekst die is vergroot met de zoomfeature

Met de zoomfeature vergroot je een deel van je scherm wanneer je maar wilt. En in iOS, iPadOS en macOS kun je de ‘Beeld in beeld’-weergave kiezen. Het gedeelte waarop is ingezoomd verschijnt dan in een apart venster. En de rest van het scherm houdt het oorspronkelijke formaat.

Groter en groter

Krijg het op meerdere manieren voor elkaar.

AssistiveTouch + Apple Watch

Knijp.
Knijp.
Bel.

Dankzij AssistiveTouch voor watchOS kan iedereen die moeite heeft om het display of de knop aan de zijkant te bedienen toch gewoon met Apple Watch overweg. Met behulp van de geïntegreerde bewegingssensoren en machine learning op het device detecteert Apple Watch subtiele spier- en peesbewegingen. Daardoor kun je het display met bepaalde handbewegingen bedienen, bijvoorbeeld door een knijp­beweging of een vuist te maken. Deze feature werkt ook met VoiceOver. Ideaal als je met een stok loopt of een geleidehond hebt en iets op je Apple Watch wilt doen, zoals de telefoon opnemen, de aanwijzer op het scherm verplaatsen of het berichtencentrum of bedieningspaneel openen.1

Met AssistiveTouch voor iOS en iPadOS kun je standaardbewegingen zoals knijpen, draaien of swipen zo aanpassen dat ze gemakkelijker voor je worden. En andere taken, zoals het regelen van het volume, zijn snel uit te voeren met een simpel tikje via het AssistiveTouch-menu.

Knijp. Knijp. Bel.

AssistiveTouch kun je instellen op:

Tik op achterkant

Tik hier.

‘Tik op achterkant’ met zijkant van iPhone in beeld.

Kijk daar.

Je kunt je iPhone zo instellen dat je met twee of drie tikjes op de achterkant allerlei taken kunt uitvoeren, bijvoorbeeld naar het Bedienings­paneel gaan, een screenshot maken of een favoriete app openen. Dit is een goed alternatief als de standaard­bewegingen op het begin­scherm lastig zijn.2

‘Tik op achterkant’ kun je instellen op:

iPhone

Siri + Opdrachten

Geen opdracht
is te veel. Vraag het Siri.

Siri is voor allerlei dingen een snelle en eenvoudige oplossing, zoals even iemand bellen of een berichtje sturen.3 Je kunt nu uit twee nieuwe Engelstalige stemmen kiezen, die allebei heel natuurlijk klinken wanneer Siri het nieuws voorleest of een vraag beantwoordt.

Geen opdracht
is te veel. Vraag het Siri.

Dit wil je horen.

Aangepaste koptelefoon

Ga voor je eigen geluid.

Illustratie van AirPods Pro

Het geluid kun je helemaal afstemmen op jouw gehoor. Met je iPhone of iPad kun je zachte geluiden versterken of bepaalde frequenties aanpassen, zodat media en telefoon­gesprekken helderder klinken via je koptelefoon. Of pas even snel het geluid aan op basis van de uitslag van je gehoortest, nadat je de audiogrammen in een pdf of van een papieren versie hebt geïmporteerd. Met ‘Gespreks­versterking’ voor AirPods Pro hoor je in een rumoerige of drukke omgeving beter wat iemand zegt. En dankzij computational audio en de bundelvormende microfoons richten AirPods Pro zich op de stem van degene die voor je staat, zodat je makkelijker kunt volgen wat diegene zegt.

Ga voor je eigen geluid.

‘Aangepaste koptelefoon’ kun je instellen op:

Made for iPhone-gehoor­apparaten

Stem het volume af op je omgeving.

Emoji van een oor met een gehoor­apparaat

Apple heeft nauw samengewerkt met toon­aangevende fabrikanten om speciale gehoor­apparaten en geluids­processors voor iPhone, iPad en iPod touch te ontwikkelen. Je kunt direct je vooraf gedefinieerde omgevings­instellingen activeren. Hiervoor heb je dus geen extra device meer nodig. Je past ook heel eenvoudig het geluidsniveau aan als je vanuit een stille omgeving naar een plek gaat die wat rumoeriger is. Dankzij de ondersteuning voor nieuwe bidirectionele gehoor­apparaten kunnen mensen die doof of slecht­horend zijn handsfree bellen en FaceTimen.

Stem het volume af op je omgeving.

Made for iPhone-gehoor­apparaten kun je instellen op:

Live luisteren

Eersterangs geluid.

Zelfs als je
achteraan zit.

Met ‘Live luisteren’ hoor je beter wat er in een rumoerige omgeving of aan de andere kant van de kamer wordt gezegd. Deze feature stuurt het geluid van een iPhone of iPad naar een ondersteunde draad­loze koptelefoon of een Made for iPhone-gehoor­apparaat.4 ‘Live luisteren’ ondersteunt nu ook ruisonderdrukking, zodat je de stem van degene die spreekt beter kunt onderscheiden van het achter­grondgeluid.

De kunst
van het weglaten.

Safari Reader

Geniet van de inhoud. Vergeet de rest.

Om bij het browsen minder storende elementen op je scherm te zien en je beter op de inhoud te concentreren, kun je advertenties, knoppen en navigatie­balken verbergen. Als je wilt, kun je Safari Reader automatisch inschakelen op alle websites waar deze feature beschikbaar is.

Geniet van de inhoud. Vergeet de rest.

Safari Reader kun je instellen op:

Gesproken materiaal

Lastig lezen
wordtmakkelijk luisteren.

Leer of begrijp je dingen beter als je hoort wat je leest of schrijft? Dan komen features als ‘Spreek scherm uit’, ‘Spreek selectie uit’, ‘Feedback bij typen’ en Tekstvoorspelling goed van pas.5

Lastig lezen wordt makkelijk luisteren.

‘Gesproken materiaal’ kun je instellen op:

Achtergrond­geluiden

Creëer rust voor jezelf.

Achter­grond­­geluiden maskeren omgevings­geluiden die je zouden kunnen afleiden, of die ongemak of te veel prikkels opleveren. Op de achter­grond klinkt continu rustig, helder of dof geruis, of het geluid van de oceaan, regen of een kabbelend beekje, zodat je je beter kunt concentreren, je makkelijker kunt ontspannen of beter tot rust komt. Wanneer je je device gebruikt, worden deze geluiden vermengd met de andere geluiden op je systeem of tijdelijk gedempt.

Creëer rust voor jezelf.

Achtergrondgeluiden kun je instellen op:

Moet je horen wat er allemaal te zien is.

VoiceOver

Beelden. In woorden.

Weergave van de tekst die VoiceOver uitspreekt om te beschrijven wat er op iPhone te zien is. ‘Twee glimlachende mensen poseren voor een foto.’

VoiceOver is een toon­aangevende scherm­lezer die precies beschrijft wat er op je iPhone, iPad, Mac, Apple Watch, Apple TV of iPod touch gebeurt. Zodat je al luisterend je weg vindt. Verder kun je nu gedetailleerder verkennen welke mensen, tabelgegevens, tekst en andere objecten in een afbeelding te zien zijn.6 De tekst op een rekening of etiket wordt uitgesproken alsof het om een tabel gaat, dus per rij en kolom, en voorzien van kopteksten. VoiceOver kan ook beschrijven waar een persoon zich ten opzichte van de objecten in een afbeelding bevindt, zodat je herinneringen in meer detail kunt herbeleven. Via het nieuwe menu met snelle instelingen op iPhone en iPad kun je makkelijker overschakelen naar een andere veelgebruikte handeling. De VoiceOver-handelingen worden automatisch op al je devices gesynchroniseerd, en het volume wordt automatisch aangepast als je zelf praat. Ook krijg je nu een melding als je per ongeluk de zaklamp aanzet.

Beelden. In woorden.

Audiodescripties

Luister hoe elke scène tot leven komt.

Tijdens het kijken van een film kun je gedetailleerde audio­descripties laten horen van alles wat er in de scène gebeurt, van de gelaats­uitdrukking van personages tot de sfeer van de beelden. Audio­descripties zijn beschikbaar voor alle originele Apple TV+-content.

Bekijk See in de Apple TV‑app

Luister hoe elke scène tot leven komt.

Spreek selectie uit

Tekstballon

Deze feature spreekt voor zich.

Kies een stuk tekst dat je wilt horen en laat het op je iPhone, iPad, Mac of iPod touch voorlezen in een van de 40 beschikbare talen en dialecten.

Deze feature spreekt voor zich.

Werkt op basis van jouw bewegingen.

Ondersteuning voor oogtracking in iPadOS

Je kunt je iPad ook met je ogen bedienen. iPadOS ondersteunt oogtracking­apparatuur van andere fabrikanten.7 Compatibele devices volgen je ogen als je naar het scherm kijkt en laten de aanwijzer met je oogbewegingen meebewegen. Kijk je langer naar een bepaald punt, dan wordt er een handeling uitgevoerd. Bijvoorbeeld een tik om iets te selecteren.

Ga twee regels naar boven.Selecteer de zin.HOOFDLETTERS.

Ondersteuning voor oogtracking kun je instellen op:

iPad

Schakel­bediening

Bedien je devices zoals jij dat wilt.

Weergave van de zoekfunctie in Kaarten en het Schakel­bediening-paneel

Je kunt allerlei hulp­middelen inzetten om per element, punt of handmatig door de onderdelen op het scherm te navigeren en bepaalde handelingen te verrichten. Schakel­bediening is compatibel met accessoires als een schakelaar, joystick, de spatiebalk van een toetsen­bord, enzovoort. En deze feature reageert nu ook op eenvoudige geluiden, zoals klakken met je tong, ploppen of een “ie”-klank.

Bedien je devices zoals jij dat wilt.

Mis nooit wat je moet weten.

Geluidsherkenning

Een melding als je alert moet zijn.

Melding Geluidsherkenning voor brandalarm op iPhone.

Je kunt je iPhone of iPad zo instellen dat je een zichtbare en voelbare melding krijgt zodra een bepaald type geluid of waarschuwing te horen is, zoals de deurbel of babygehuil.8

Een melding als je alert moet zijn.

Geluidsherkenning kun je instellen op:

Sensorische meldingen

Ontvang een melding voor inkomende telefoon- en FaceTime-gesprekken, nieuwe berichten of e-mails en agenda-afspraken in de vorm van een trilling op iPhone, of een korte led-flits op iPhone, iPad en iPod touch. Gebruik je een Mac, dan kun je die zo instellen dat je scherm kort knippert wanneer een app je aandacht nodig heeft.

Meldingen. Flitsend. Of trillend.

‘Sensorische meldingen’ kun je instellen op:

FaceTime + Gebarentaal in beeld

Jouw verhaal. Alle aandacht.

Groepsgesprek in FaceTime waarbij iemand in gebaren­taal aan het woord is

Als je gebaren­taal gebruikt, is FaceTime een ideale manier om te communiceren. Dankzij de hoge beeld­kwaliteit en -snelheid zie je elk gebaar en elke gelaats­uitdrukking. En als je meedoet aan een FaceTime-groepsgesprek, wordt je gebaren­taal gedetecteerd en kom je automatisch prominent in beeld.9

Jouw verhaal. Alle aandacht.

FaceTime kun je instellen op:

Toegankelijk­heid begint hier.

Toegankelijkheids-ondersteuning

Meer informatie

Toegankelijkheids-accessoires

Shop

Handleidingen voor ontwikkelaars

Meer informatie

Meer van Apple over toegankelijkheid.