opent in nieuw venster
TKTK
Bij Exceptional Minds in Sherman Oaks, Californië (VS) bereiden neurodivergente kunstenaars zich voor op een carrière in de entertainmentindustrie door een technische opleiding te combineren met praktische ervaring en lessen in loopbaanplanning.
Toegankelijkheid 31 maart, 2023
Angela Ibarra, die opgroeide in Burbank, Californië, wist altijd al dat ze kunstenaar wilde worden.
“Mijn brein is altijd al een bron van eindeloze creativiteit geweest”, vertelt Ibarra. “Ik dacht, ik moet dit op papier zetten en tot leven wekken. Ik begin gewoon met tekenen en dan wordt het vanzelf iets.”
Ibarra toont een illustratie van een renaissance-achtige figuur die wordt bekeken door een anime-bril. Ze maakt al jarenlang kunstwerken met Procreate en Apple Pencil op iPad. Het is haar droom om ooit als animator of ontwerper van visuele effecten in Hollywood te belanden.
Ibarra is bezig met haar eerste jaar bij Exceptional Minds, een non-profitopleiding en -studio die in 2011 werd opgericht. Zij en haar medestudenten zijn regelmatig te vinden in het lab, waar ze les krijgen in anatomie tekenen en het renderen van bewegende graphics. Met producten en technologische oplossingen, gedeeltelijk afkomstig uit het Apple donatieprogramma voor de gemeenschap, worden neurodivergente kunstenaars voorbereid op een carrière in de entertainmentindustrie door een technische opleiding te combineren met praktische ervaring en lessen in loopbaanplanning.
Van links naar rechts: Angela Ibarra, die bezig is met haar eerste jaar bij Exceptional Minds, wil animator worden. Ze laat zich inspireren door anime en haar vele bezoeken aan musea in Los Angeles. Ze werkt vaak met Adobe Fresco op iPad en is vooral te spreken over de vele kwasten waarmee ze kan experimenteren.
Van boven naar beneden: Angela Ibarra, die bezig is met haar eerste jaar bij Exceptional Minds, wil animator worden. Ze laat zich inspireren door anime en haar vele bezoeken aan musea in Los Angeles. Ze werkt vaak met Adobe Fresco op iPad en is vooral te spreken over de vele kwasten waarmee ze kan experimenteren.
“Exceptional Minds gaat op een unieke manier om met studenten met stoornissen in het autistische spectrum”, aldus Tim Dailey, Academic Dean en Director of Academic Programs bij Exceptional Minds. “We willen een wereld creëren waarin studenten met stoornissen in dit spectrum erkenning krijgen voor hun talenten, en niet worden beoordeeld vanwege de uitdagingen waarmee ze te maken krijgen.”
Hoewel de opleiding pas een aantal jaren bestaat, hebben voormalige studenten al banen gevonden bij grote namen binnen de branche, zoals Marvel, Nickelodeon en Cartoon Network. Dat bewijst dat de organisatie de juiste aanpak heeft gekozen. Bij Exceptional Minds krijgen studenten de vrijheid en flexibiliteit om in hun eigen tempo te werken, maar moeten ze ook voldoen aan de strenge eisen van het driejarige programma. Dat is een heel andere aanpak dan op de traditionele scholen die de meeste studenten eerder hebben bezocht. De studenten krijgen veel feedback, wat ze helpt om redelijke verwachtingen te creëren als het gaat om zichzelf en hun werk.
De docenten zeggen dat ze veel leren van hun studenten. “We zeggen vaak: ‘Als je één persoon kent met autisme, ken je één persoon met autisme’”, aldus Jessica ‘Jess’ Jerome, een professioneel animator die al meer dan tien jaar les geeft bij Exceptional Minds. “Mijn studenten hebben mij geleerd dat ze niet allemaal op dezelfde manier leren. Ik moet dus verschillende manieren bedenken om te zorgen dat ze leren wat ik ze wil leren.”
Studenten leren werken met specifieke technische tools en ontwikkelen vaardigheden die belangrijk zijn voor hun latere carrière als animator of Motion Graphics-, Visual Effects- of 3D-kunstenaar in de concurrerende wereld van Hollywood.
We bereiden ze voor op een loopbaan en leren ze werken met de hardware en software die binnen de branche op dit moment veel gebruikt wordt. Studenten leren in hun eerste jaar werken met de apps van het Adobe Creative-pakket op Mac, waaronder Photoshop, After Effects, Premiere en Animate. De Procreate-app op iPad biedt veel studenten creatieve vrijheid buiten de lessen. Studenten plannen hun dagelijkse taken met productiviteitsapps als Finch en Zinnia op iPhone en gebruiken ingebouwde toegankelijkheidsfeatures van Apple, zoals Achtergrondgeluiden en Begeleide toegang, om zich beter te concentreren.
Derdejaarsstudent Matthew Rada in een lokaal bij Exceptional Minds.
Derdejaarsstudent Matthew Rada besloot dat hij kunstenaar wilde worden na het zien van de film Spider-Man in 2022. “Er was een scène waarin Spider-Man zijn kostuum tekent. Ik was gefascineerd door de manier waarop hij de menselijke anatomie tekende”, legt hij uit. “Het inspireerde me om zelf figuren te gaan tekenen. Daardoor raakte ik geïnteresseerd in de animatiewereld.”
Studenten waarderen vooral de combinatie van iPad en Apple Pencil voor hun creatieve processen. “Het overlapt de kloof tussen tekenen op papier en digitale kunst”, aldus Matthew Rohde, een tweedejaarsstudent die hoopt op een carrière in Visual Effects of Motion Design. “Dat maakt het echt ideaal. Ik heb ook andere stylussen geprobeerd, maar dat werkt nooit helemaal lekker.”
“Apple Pencil is drukgevoelig”, vertelt Matthew Rada, derdejaarsstudent bij Exceptional Minds. “Als je Apple Pencil schuin houdt, is het alsof je een echt potlood vasthoudt en kun je bepaalde schaduwen tekenen zoals je dat met een potlood zou doen.”
Naast de technische opleiding krijgen de studenten ook drie jaar beroepsonderwijs, waarbij ze onder andere leren hoe ze een cv en portfolio maken en hun loopbaan plannen. Ze krijgen sollicitatietrainingen en ontwikkelen andere sociale vaardigheden die ze later nodig hebben bij hun werk. Via mentor- en stageprogramma’s ontwikkelen de studenten relaties met werkgevers en leren de werkgevers meer over de behoeften en manier van werken van de studenten.
“Onze kunstenaars leren om hun persoonlijke kwaliteiten beter te presenteren, zodat ze betere kansen en een groter netwerk krijgen”, aldus Jerome. “We veranderen hun verhaal niet, maar bieden ze de mogelijkheden om hun verhaal aan anderen te laten zien.”
Voor studenten als Ibarra, Rohde en Rada zijn doelen als het pitchen van stripverhalen bij DC of een carrière in Motion Design bij een grote studio na hun vertrek bij Exceptional Minds hierdoor niet langer alleen dromen, maar heel goed mogelijk.
Achteraanzicht van docent Jessica ‘Jess’ Jerome die in een lokaal met studenten praat.
Bij Exceptional Minds krijgen studenten een technische opleiding, praktische ervaring en lessen in loopbaanplanning om ze voor te bereiden op een carrière in animatie, Motion Graphics of Visual Effects.
Deel artikel

Media

  • Tekst van dit artikel

  • Afbeeldingen in dit artikel

Contactpersonen voor de pers

Apple Media Helpline

media.benl@apple.com

(024) 744219