opent in nieuw venster
Tim Cook, de CEO van Apple, staat naast een opstelling van Apple Vision Pro-devices.
Nu Tim Cook Apple Vision Pro tijdens WWDC23 heeft onthuld, is het tijdperk van spatial computing begonnen.
Vandaag heeft Apple de grootste en interessantste Worldwide Developers Conference tot nu toe afgetrapt. Het event duurt een week en begon met een baanbrekende keynote bij Apple Park in het bijzijn van ontwikkelaars, studenten en de media. Ook was de keynote wereldwijd voor miljoenen kijkers te zien via livestreams en on-demand video. 
Tijdens WWDC23 heeft Apple een aantal nieuwe producten onthuld. Bijvoorbeeld de revolutionaire ruimtelijke computer Apple Vision Pro, de 15‑inch MacBook Air naast de superkrachtige Mac Studio en Mac Pro, en de razendsnelle M2 Ultra-chip. Daarnaast zijn er interessante nieuwe features op komst voor iOS 17, iPadOS 17, macOS Sonoma, watchOS 10, tvOS 17 en AirPods.
Tijdens een presentatie vol met baanbrekende innovaties en toonaangevende features onthulde Apple de Apple Vision Pro, een revolutionaire ruimtelijke computer die digitale content naadloos met de echte wereld combineert. Daarnaast maakten drie Macs hun debuut. De nieuwe MacBook Air is ’s werelds beste 15‑inch laptop, en Mac Studio met M2 Max en M2 Ultra en Mac Pro met M2 Ultra zijn de krachtigste Macs ooit gemaakt. Bovendien kunnen ontwikkelaars dankzij de nieuwe features van iOS 17, iPadOS 17, macOS Sonoma, watchOS 10, tvOS 17 en AirPods straks nog meer doen met hun apps. Daarmee laten ze hun gebruikers ook meer uit hun devices halen.
Hieronder staan foto’s van de gebeurtenissen van de dag, en van de hoogtepunten van de keynote.

Een nieuw tijdperk voor computers

Apple Vision Pro is een revolutionaire ruimtelijke computer die zijn tijd ver vooruit is en zijn gelijke niet kent. Dit nieuwe product gaat voorbij de grenzen van een gewoon display met een volledig driedimensionale interface die op een uiterst natuurlijke manier kan worden bediend, namelijk met de ogen, handen en stem van de gebruiker. Aan de hand van visionOS, ’s werelds eerste ruimtelijke besturingssysteem, stelt Vision Pro gebruikers in staat om digitale content te beleven alsof die fysiek in de ruimte aanwezig is.
De nieuwe Apple Vision Pro.
Apple Vision Pro is de revolutionaire ruimtelijke computer van Apple die digitale content naadloos met de echte wereld combineert, terwijl gebruikers toch in het moment blijven en contact kunnen houden met anderen.

iPhone wordt nog persoonlijker en intuïtiever

In iOS 17 kun je dankzij updates voor Telefoon, FaceTime en Berichten op nieuwe manieren jezelf uiten en content of contactgegevens delen. Ook krijg je in een oogwenk handige informatie te zien met de feature Stand-by. iOS 17 introduceert ook Dagboek, een app waarmee je kunt reflecteren en je dankbaarheid kunt uiten, wat goed is voor je geestelijk welzijn.
Op drie iPhone 14 Pro’s zijn de vernieuwde apps Telefoon, FaceTime en Berichten te zien in iOS 17.
In iOS 17 krijgt communicatie een upgrade met contactposters, nieuwe stickers, Live Voicemail en nog veel meer.

De beste 15‑inch laptop ter wereld

Met een groot 15,3‑inch Liquid Retina-display, de uitzonderlijke kracht van M2 en tot 18 uur batterijduur levert de 15-inch MacBook Air waanzinnige prestaties in een dun en draagbaar design zonder ventilatoren. De nieuwe MacBook Air is de dunste en beste 15‑inch laptop ter wereld. Het device is tot 12x sneller dan de snelste MacBook Air met een Intel-chip en tot twee keer zo snel als de best verkopende 15‑inch pc-laptop met een Core i7-processor. Waar je dus ook bent, je kunt werken, spelen of maken wat je maar wilt.
De nieuwe 15‑inch MacBook Air.
De 15‑inch MacBook Air is de beste 15‑inch laptop ter wereld en alleen mogelijk dankzij Apple silicon.

Een doorbraak voor pro’s overal ter wereld

Met de nieuwe Mac Studio kunnen professionals de studio samenstellen die ze altijd al voor ogen hadden. Mac Studio biedt namelijk baanbrekende prestaties en uitgebreide verbindingsmogelijkheden in een compact formaat voor elk bureau. Dankzij M2 Max en de nieuwe M2 Ultra presteert Mac Studio veel beter dan de vorige generatie. Een grote sprong vooruit dus, vooral als je eerst een oudere Mac had.
De nieuwe Mac Studio.
Met M2 Max en de nieuwe M2 Ultra is Mac Studio de ultieme krachtpatser in een compact design.

PCIe-uitbreiding met Apple silicon

Mac Pro bevat nu M2 Ultra, waardoor de ongekende prestaties van de krachtigste chip van Apple worden gecombineerd met de mogelijkheid tot PCIe-uitbreiding. Met Mac Pro zijn nu alle Macs voorzien van Apple silicon. Hiermee hebben gebruikers nu toegang tot de krachtigste verzameling pro-producten die Apple ooit heeft aangeboden.
De nieuwe Mac Pro met M2 Ultra en PCIe-uitbreidingsmogelijkheden.
De nieuwe Mac Pro combineert de krachtige M2 Ultra met de mogelijkheid tot PCIe-uitbreidingen. Nu zijn alle Macs voorzien van Apple silicon.

Een mijlpaal voor Apple Watch

Met watchOS 10 krijgt Apple Watch een vernieuwde interface die een nieuwe kijk geeft op informatie uit apps. Ook is er een nieuwe slimme stapel waarin je altijd de juiste widgets te zien krijgt, en kun je kiezen uit nieuwe wijzerplaten. Daarnaast zijn er nieuwe features toegevoegd waarmee fietsers en wandelaars hun activiteit kunnen bijhouden en kunnen gebruikers met de Mindfulness-app hun emoties en gemoedstoestanden op elk moment vastleggen.
watchOS 10 bevat vernieuwde apps, een nieuwe slimme stapel, nieuwe wijzerplaten, nieuwe features voor fietsers en wandelaars en tools ten behoeve van geestelijke gezondheid.

iPad wordt nog veelzijdiger

Met iPadOS 17 krijgen iPad-gebruikers nog meer manieren om het toegangsscherm naar smaak aan te passen. Bovendien halen ze nog meer uit widgets en kunnen ze zich in Berichten en FaceTime nog beter uiten. De Gezondheid-app is nu ook beschikbaar op iPad en bevat interactieve grafieken. En HealthKit opent voor ontwikkelaars nieuwe deuren om te innoveren met het iPad-display.
Een iPad Pro met interactieve widgets op het toegangsscherm en een achtergrondafbeelding van de aarde.
Met iPadOS 17 is iPad persoonlijker en veelzijdiger dan ooit, dankzij een schitterend en handig toegangsscherm, makkelijkere manieren om informatie te vinden en te delen, en intelligente nieuwe features waarmee je alles gedaan krijgt.

Een compleet nieuwe ervaring op Mac

macOS Sonoma bevat een grote verzameling features waarmee ’s werelds meest geavanceerde desktop-besturingssysteem compleet anders aanvoelt, zoals widgets die je overal kunt neerzetten. En gamen op een Mac gaat nu nog beter dankzij de gamemodus, die alles voor je favoriete games optimaliseert.
macOS Sonoma op MacBook Air, de 27‑inch iMac en MacBook Pro.
macOS Sonoma maakt Mac beter dan ooit. Zo profiteer je van nieuwe mogelijkheden met widgets, grote updates voor Safari en videobellen, en zijn er nieuwe games om van te genieten.

FaceTime komt naar Apple TV 4K

Apple TV 4K-gebruikers kunnen nu voor het eerst FaceTime gebruiken op hun Apple TV in tvOS 17. Zo houden ze nog beter contact met hun vrienden en familie. Met Middelpunt blijven alle deelnemers aan het gesprek goed in beeld, ook als ze door de kamer bewegen. En met Split View kun je met SharePlay een film of serie kijken terwijl iedereen in het gesprek in beeld blijft.
De nieuwe FaceTime-app op een tv-scherm met Apple TV 4K.
Met tvOS 17 komt FaceTime voor het eerst naar Apple TV 4K. Je kunt de app dus op je tv gebruiken en op die manier gesprekken voeren met je familie en vrienden.

Een transformatie van persoonlijke audio

Dankzij software-updates die dit najaar beschikbaar zijn, wordt het straks makkelijker om AirPods Pro (2e generatie) in meerdere omgevingen te gebruiken. De updates omvatten drie krachtige nieuwe features: ‘Adaptieve audio’, ‘Gepersonaliseerd volume’ en Gespreksdetectie. Alle AirPods-modellen krijgen nu ook nieuwe features waarmee telefoongesprekken nog beter verlopen en automatisch wisselen makkelijker gaat.
Alle AirPods-modellen krijgen nieuwe features die persoonlijke audio transformeren.
Deel artikel

Media

  • Tekst van dit artikel

  • Afbeeldingen in dit artikel

Contactpersoon voor de pers

Apple Media Helpline

media.benl@apple.com

(024) 744219