opent in nieuw venster
Jonge kinderen die met de Deep Field-app op iPad Pro iets op de muur bekijken.
Leerlingen bij de Art Gallery of New South Wales in Sydney waren de eersten die konden kennismaken met de AR-app Deep Field.
Creatieven 05 juli, 2023
De nieuwe, meeslepende kunst-app Deep Field is geïnspireerd op de natuur en voor iPad Pro en Apple Pencil gemaakt door de gevierde Australische kunstenaars en creatieve technici Tin Nguyen and Edward Cutting van Tin&Ed. De interactieve AR- en audio-ervaring is nu als eerst te beleven bij de Art Gallery of New South Wales in Sydney en het Getty Center in Los Angeles. Het doel ervan is om leerlingen en gezinnen van over de hele wereld op te roepen tot co-creatie, en ze in real time contact te laten maken via de manier waarop ze hun omgeving in beeld brengen.
Dankzij de kracht en handzaamheid van iPad Pro en de precisie van Apple Pencil worden deelnemers met Deep Field uitgenodigd om zich door kunstwerken en hun omgeving te laten inspireren. Daar kunnen ze dan hun eigen flora en fauna op tekenen, waarbij ze experimenteren met kleuren, vormen en texturen. Nadat ze met Apple Pencil hun denkbeeldige planten in de Deep Field-app hebben getekend, worden die aan een wereldwijde database toegevoegd met flora die deelnemers over de hele wereld in real time hebben gecreëerd. Dit zorgt voor de co-creatie van een nieuw ecosysteem waarin de onzichtbare wereld van planten met de kracht van AR wordt onthuld. Aan de hand van de LiDAR-scanner op iPad Pro zien de deelnemers hun kunstwerken op spectaculaire wijze in 3D-planten veranderen, die zich over de vloer, muren en het plafond verspreiden. Zo ontstaat er een gloednieuwe en zelfbedachte natuurwereld.
De begeleide app moedigt mensen aan om nieuwe perspectieven uit te proberen en anders over de planeet na te denken, over planten die al duizend jaar bestaan of juist compleet nieuwe soorten. Met de UV-modus van de app wordt de ervaring weer heel anders. Daarmee kunnen leerlingen en gezinnen hun zelfbedachte wereld namelijk op een heel andere manier bekijken, alsof ze zelf bestuivers zijn.
Multidisciplinaire kunstenaars Tin&Ed creëren over de hele wereld levendige, speelse en interactieve apps waarmee ze de grenzen opzoeken van kunst, design, technologie en de fysieke en digitale wereld. Deep Field is meer dan alleen maar een indrukwekkende simulatie. Het maakt gebruik van toegankelijke technologie om de creativiteit van mensen aan te wakkeren en ook milieubescherming onder de aandacht te brengen.
Tin Nguyen en Edward Cutting van Tin&Ed geven een presentatie aan een groep jonge kunstenaars.
Multidisciplinaire kunstenaars Tin&Ed hebben de Deep Field-app voor iPad Pro gecreëerd om deelnemers van over de hele wereld samen nieuwe werelden te laten bedenken, in real time en in augmented reality.
Om de Deep Field-app op deze schaal tot leven te laten komen, hebben Tin&Ed hun achtergrond in kunst en design gecombineerd met hun passie voor creatieve technologieën. Op die manier konden ze makkelijk op meerdere devices werken. De kracht van MacBook Pro, Mac Studio met M1 Ultra, Studio Display en het 3D-platform Unity stelden ze in staat om complexe 3D-werelden te maken, die vervolgens werden geoptimaliseerd voor realtime-bewerkingen. De Deep Field-app is ontworpen met het ARKit-framework van Apple, waarmee de diepteregistratie van iPad Pro met de M2-chip in de app kan worden geïntegreerd. Daarmee komen de spectaculaire 3D-structuren van planten tot leven in AR. De toonaangevende LiDAR-scanner in iPad Pro kan vastleggen hoeveel afstand het licht aflegt en maakt gebruik van de dieptegegevens van de omgeving om nog sneller realistische AR-ervaringen neer te zetten.
Een leerling gebruikt iPad Pro en Apple Pencil om groene blaadjes te tekenen in de Deep Field-app.
Deelnemers worden uitgenodigd om met Apple Pencil hun eigen flora en fauna te tekenen en te experimenteren met kleuren, vormen en texturen.
“Voor ons is AR een krachtig kunstzinnig medium om een verhaal te vertellen, omdat het de gebruiker helemaal onderdompelt en de zintuigen prikkelt”, aldus Tin Nguyen, kunstenaar bij Tin&Ed. “Dankzij de kracht van de M2-chip op iPad Pro hebben we een kunstwerk neergezet waarmee kinderen over de hele wereld in real time nieuwe werelden kunnen bedenken.”
Deep Field spoort kinderen aan om beter te kijken, te luisteren en na te denken over de natuurlijke wereld en de plaats die ze daarin innemen”, aldus Edward Cutting, kunstenaar bij Tin&Ed. “We hopen dan ook dat de ervaring een gevoel van verwondering en nieuwsgierigheid bij ze oproept, en dat ze zich meer verbonden voelen met de natuur en met elkaar.”
Om de zintuigen van de deelnemers nog meer te prikkelen, bevat Deep Field ook een soundscape over meerdere kanalen, met geluiden van uitgestorven dieren samengesteld door naturalist Martyn Stewart. Zo krijgen leerlingen waardering voor de vele geluiden van de natuur. Samen met zijn stichting, The Listening Planet, heeft Stewart als levensdoel om alle geluiden van de planeet in kaart te brengen en de stem van de natuur aan de wereld te laten horen, in de hoop dat mensen die willen beschermen.
Deep Field is nu bij de Art Gallery of New South Wales in Sydney te beleven door leerlingen en gezinnen. Van zaterdag 8 juli tot en met zaterdag 16 juli is de app ook te gebruiken door bezoekers van het Getty Center in Los Angeles.
“Met Deep Field krijgen onze jongste bezoekers de kans om kennis te maken met de overlap tussen kunst en technologie”, aldus Dr. Michael Brand, directeur van de Art Gallery of New South Wales. “Dankzij de visie van Tin&Ed en de app die in onze Yiribana Gallery van start gaat, kan elke deelnemer de natuur van dichterbij bekijken door de lens van de oudste culturen ter wereld, zoals weergegeven in de kunstwerken van de Aboriginals en de Torres Strait Islanders. Kinderen worden bovendien aangemoedigd om het schitterende landschap te bekijken dat naadloos is geïntegreerd in ons nieuwe museumcampus in Sydney op Gadigal Country.”
“Dit is de tweede samenwerking tussen Getty en Tin&Ed, na de iOS-app die ze voor onze William Blake-tentoonstelling hadden gemaakt”, aldus Timothy Potts, werkzaam als Maria Hummer-Tuttle and Robert Tuttle director bij het J. Paul Getty Museum. “Met Deep Field kunnen bezoekers inspiratie halen uit kunstwerken in de collecties van Getty, waaronder onze eigen centrale tuin (een levend kunstwerk), en samen met mensen aan de andere kant van de wereld een interactief AR-kunstwerk maken dat voortdurend verandert. De app slaat niet alleen een brug tussen traditionele kunst en technologie, naar dient ook als herinnering aan het feit dat we deze ene planeet met elkaar delen en dat we er samen voor moeten zorgen.”
Na Sydney en Los Angeles gaat Deep Field de hele wereld over. In oktober eerst naar Europa en dan in november naar Azië, met een stop bij het ArtScience Museum in Singapore.
Deel artikel

Media

  • Tekst van dit artikel

  • Afbeeldingen in dit artikel

Contactpersoon voor de pers

Apple Media Helpline

media.benl@apple.com

(024) 744219