opent in nieuw venster
UPDATE 08 november, 2023

Swift Student Challenge van Apple gaat in februari 2024 van start met nieuwe categorie ‘Distinguished Winners’

Voor leerkrachten die hun leerlingen apps willen laten bouwen is er nieuw lesmateriaal van ‘Iedereen kan programmeren’
Leerlingen aan het werk op een MacBook.
De Swift Student Challenge van Apple gaat in februari 2024 weer van start met een nieuwe categorie waarin 50 Distinguished Winners in het zonnetje worden gezet.
De Swift Student Challenge van Apple heeft al duizenden leerlingen wereldwijd de kans geboden om te laten zien hoe creatief ze zijn en vaardigheden op te doen die ze later op de arbeidsmarkt nodig hebben. De leerlingen die sinds 2020 aan deze Challenge hebben meegedaan, zijn toegetreden tot een wereldwijde groep programmeurs die met Swift – de programmeertaal waar ook professionals mee werken – een nieuwe lichting baanbrekende apps maken. De eerstvolgende Challenge gaat in februari 2024 van start en omvat een nieuwe categorie waarin 50 Distinguished Winners in het zonnetje worden gezet vanwege hun uitmuntende inzending.
Het Swift-logo.
Veel leerlingen willen leren programmeren en apps leren bouwen. De vaardigheden die ze daarbij opdoen, staan enorm goed op hun cv, ook als ze niet per se in de IT-sector willen werken. In een onafhankelijke enquête onder meer dan 1000 studenten in de Verenigde Staten in september ontdekten onderzoekers van YPulse dat 92 procent van de studenten het belangrijk vindt om te leren coderen en 94 procent gelooft dat coderen een belangrijke vaardigheid is voor de toekomstige arbeidsmarkt. Verder vinden de ondervraagde leerlingen dat het allerlei voordelen heeft als je kunt programmeren en apps kunt bouwen. Het maakt je creatiever, je leert hoe je kleine en grootschalige problemen oplost en je kunt er uiteindelijk de wereld mee verbeteren.
Leerlingen moeten natuurlijk wel weten dat er lesmateriaal voorhanden is om te leren programmeren, en ook de mogelijkheid hebben om daar gebruik van te maken. Toch blijkt uit de enquête dat 85% van de leerlingen wel wil leren programmeren maar nog niets heeft ondernomen, en dat 48% niet weet hoe ze dat moeten aanpakken. De Swift Playgrounds-app van Apple is speciaal gemaakt om leerlingen te laten kennismaken met de wereld van het programmeren en uiteindelijk hun eerste app in Swift te laten bouwen. In deze app kunnen beginners spelenderwijs kennismaken en experimenteren met programmeren en het bouwen van een app op een iPad of Mac.
Een infographic over de interesse van leerlingen in programmeren en het bouwen van apps in 2023, waarin staat dat 92% van de leerlingen het belangrijk vindt om te leren programmeren, 94% van de leerlingen van mening is dat kunnen programmeren een belangrijke vaardigheid is om kans te maken op een baan, 85% van de leerlingen wel wil leren programmeren maar nog niets heeft ondernomen, en dat 48% niet weet hoe ze dat moeten aanpakken.
“Bij Apple zijn we ervan overtuigd dat iedereen kan leren programmeren. Daarom organiseren we elk jaar de Swift Student Challenge om aankomende ontwikkelaars op weg te helpen en in het zonnetje te zetten”, aldus Susan Prescott, Vice President Worldwide Developer Relations en Enterprise and Education Marketing bij Apple. “We weten dat leerlingen graag willen leren programmeren, zodat ze problemen kunnen oplossen die in hun eigen omgeving spelen. Denk bijvoorbeeld aan een app met handvatten en informatie voor klasgenoten met mentale problemen, of een app die hun schoolomgeving duurzamer maakt. Die leergierige leerlingen willen natuurlijk ook weten hoe ze dat moeten aanpakken. Apple brengt momenteel nieuw lesmateriaal voor leerlingen en leerkrachten uit en werkt samen met partners uit onze community aan een lespakket dat zich volledig op Swift richt. Ook maken we bekend wanneer de Swift Student Challenge van 2024 plaatsvindt. We zijn heel benieuwd naar de playgrounds die de leerlingen volgend jaar inzenden.”
Apple werkt samen met leerkrachten van over de hele wereld om programmeerlessen aan te bieden. Om het lesgeven in Swift Playgrounds voor docenten te ondersteunen, bieden vier nieuwe Everyone Can Code-projecten stapsgewijze hulpmiddelen om leerlingen te begeleiden bij het ontwikkelen van essentiële vaardigheden en tegelijkertijd apps te maken die problemen oplossen die zij belangrijk vinden.
Tina Lewis geeft op de Montgomery Public Schools in Alabama biologie aan kinderen van de brugklasleeftijd. Daarnaast is ze Apple Learning Coach en een van de Apple Distinguished Educators van de lichting van 2023. Op de Brewbaker Middle School heeft ze een programmeerclub opgericht. “Als leerkracht vind ik het belangrijk om een veilige plek te creëren waar mijn leerlingen zich gehoord voelen”, vertelt Lewis. “Wanneer je programmeert, kun je letterlijk zo’n plek maken. En intussen voed je de nieuwsgierigheid van je leerlingen en leer je ze omgaan met teleurstellingen als er eens een keer iets niet lukt.”
Lewis heeft zichzelf in 2021 leren programmeren met behulp van het docentenpakket van ‘Iedereen kan programmeren’ en de Swift Playgrounds-app op iPad en liep daarbij gelijk op met haar leerlingen. Een van die leerlingen heeft in 2022 meegedaan met de Swift Student Challenge. “De creativiteit van mijn leerlingen motiveert me enorm, en dat ik die creativiteit bij hen kan aanwakkeren werkt voor mij als leerkracht ook heel motiverend”, aldus Lewis.
De pagina ‘Programmeerlessen geven met Swift Playgrounds’ op een MacBook.
Apple werkt samen met leerkrachten van over de hele wereld, zoals docente biologie Tina Lewis in Alabama, om leerlingen kennis te laten maken met programmeren.
Naast de samenwerking met docenten over de hele wereld ondersteunt Apple leerlingen in 99 landen en regio's via het Community Education Initiative, zoals de National Coalition of Certification Centers (NC3). NC3 heeft voor docenten in het middelbaar onderwijs en technische beroepsonderwijs een bijscholings- en certificeringstraject opgezet, zodat ze hun leerlingen kunnen leren hoe je apps in Swift bouwt. Dit jaar heeft deze organisatie zich ten doel gesteld dat er nog meer leerllingen een app-project insturen voor de Swift Student Challenge van 2024.
“De Swift Student Challenge is een opstapje voor jong talent, en wij zorgen voor de basis zodat ze daar iets moois kunnen neerzetten”, zegt Roger Tadajewski, Executive Director van NC3. “Tijdens de cursus die voorafgaat aan de App Development with Swift-certificering doen leerkrachten de benodigde vaardigheden op om hun leerlingen op weg te helpen. Het doel is een leeromgeving waarin nieuwsgierigheid wordt gestimuleerd, creativiteit wordt aangemoedigd en elk idee mag worden uitgewerkt.”

Nieuwe projecten voor ‘Iedereen kan programmeren’

Met de nieuwe projecten voor ‘Iedereen kan programmeren’ van Apple kunnen leerkrachten hun leerlingen stap voor stap begeleiden bij hun leertraject, terwijl die intussen de benodigde vaardigheden opdoen om zelf een app te maken voor een specifiek probleem.
De projecten voor ‘Iedereen kan programmeren’ kunnen in elk vak worden geïntegreerd en zijn ideaal als activiteit voor in de klas of een programmeerclub. Zo maken leerlingen kennis met SwiftUI, de moderne manier om een gebruikersinterface te bouwen zonder al te veel te hoeven programmeren, en werken ze in Swift Playgrounds met de nieuwste technologie voor het bouwen van apps. In de appvoorvertoning kunnen leerlingen tijdens het programmeren zien hoe hun app in realtime verandert.
Deze vier nieuwe projecten zijn vanaf vandaag beschikbaar:
  • Een eenvoudige app ontwerpen: Leerlingen maken in Keynote een prototype van een app om de basisbeginselen van het ontwerpen van een app onder de knie te krijgen. Verder oefenen ze met het maken van snelle prototypen en verzamelen ze feedback. Ze volgen dus dezelfde werkwijze als professionele ontwikkelaars.
  • Bouwen met stapels en vormen: Leerlingen zetten de eerste stappen om in Swift Playgrounds een app te bouwen en programmeren met SwiftUI een zelfportret of een kunstwerk om de basisprincipes van het ontwerpen van een gebruikersinterface te leren.
  • Aangepaste vormen maken: Leerlingen gaan een stap verder met hun app-interface. Ze ontwerpen zelf een vorm, leren hoe je daarvoor de coördinaten uitzet en programmeren hun vorm met SwiftUI en de voorbeeld-app ‘Over mij’ in Swift Playgrounds.
  • Een appsymbool ontwerpen: Leerlingen leren de principes van app-ontwerp en hoe je die toepast om een uniek en herkenbaar appsymbool te maken dat het idee voor de app uitdraagt. Ze oefenen daarbij met het maken van snelle prototypen, verzamelen feedback en uploaden het symbool naar Swift Playgrounds om het in de app te integreren.
Een iPad met daarop de vier projecten voor ‘Iedereen kan programmeren’ – Een eenvoudige app ontwerpen, Bouwen met stapels en vormen, Aangepaste vormen maken en Een appsymbool ontwerpen.
De projecten voor ‘Iedereen kan programmeren’ kunnen in elk vak worden geïntegreerd en zijn ideaal om leerlingen te leren hoe je programmeert, apps ontwerpt en apps bouwt.
Met de ‘Iedereen kan programmeren’-projecten en Swift Playgrounds is het eenvoudiger dan ooit om te leren hoe je op een iPad of Mac programmeert, apps ontwerpt en apps bouwt. Ideaal dus voor activiteiten die de komende tijd overal ter wereld worden georganiseerd om het belang van programmeervaardigheden onder de aandacht te brengen. In de VS vindt vandaag bijvoorbeeld de STEAM Day plaats, en later dit jaar volgen in ruim 180 landen en regio’s de Computer Science Education Week en de Hour of Code.
Het nieuwe lesmateriaal voor docenten om leerlingen bij te brengen hoe je met Swift Playgrounds programmeert en apps ontwikkelt, met onder meer de vier nieuwe projecten voor ‘Iedereen kan programmeren’, is nu verkrijgbaar via de Apple Education Community. Leerkrachten vinden daar lesmateriaal voor elk niveau en kunnen ook contact leggen met collega’s. Inmiddels is Swift Playgrounds 4.4 verkrijgbaar. Deze versie ondersteunt Swift 5.9 en bevat SDK’s voor iPadOS 17 en macOS Sonoma.
Leerlingen die met hun app-playground willen meedoen aan de Swift Student Challenge, hebben daar in februari 2024 drie weken de tijd voor. Meld je aan via developer.apple.com als je bericht wilt krijgen wanneer de Challenge van start gaat. Uit de 350 winnaars worden 50 Distinguished Winners gekozen die een uitnodiging krijgen om in de zomer van 2024 een bezoek te brengen aan het hoofdkantoor van Apple in Cupertino, Californië. Daar maken ze kennis met elkaar en met het team van Apple. Alle winnaars krijgen een Apple Developer Program-lidmaatschap van een jaar, zodat ze apps kunnen aanbieden aan de App Store en de hulp van Apple kunnen inschakelen.
Deel artikel

Media

  • Tekst van dit artikel

  • Afbeeldingen in dit artikel

Contactpersoon voor de pers

Apple Media Helpline

media.benl@apple.com

(024) 744219