opent in nieuw venster
UPDATE 11 december, 2023

Apple introduceert feature voor het opnemen van ruimtelijke video op iPhone 15 Pro

Iemand met een Apple Vision Pro op bekijkt in de huiskamer een ruimtelijke video van twee mensen die samen muziek maken op een strand. Op de foto is zichtbaar wat degene die kijkt ziet.
Met Apple Vision Pro, die vanaf begin 2024 verkrijgbaar is, komen ruimtelijke video’s tot leven. Al die memorabele momenten kun je dan met een schitterende dieptewerking terugkijken.
iOS 17.2 bevat nieuwe functionaliteit waarmee je met een iPhone 15 Pro of iPhone 15 Pro Max ruimtelijke video’s kunt opnemen. Die komen perfect tot hun recht op een Apple Vision Pro, die begin 2024 verkrijgbaar is.
“iPhone 15 Pro en iPhone 15 Pro Max bevatten de meest geavanceerde camerasystemen die we ooit hebben ontwikkeld en leveren de beste videokwaliteit van alle smartphones”, aldus Greg Joswiak, Senior Vice President Worldwide Marketing van Apple. “Vanaf vandaag komt daar nieuwe functionaliteit bij, zodat je elke bijzondere gelegenheid nog mooier kunt vastleggen. Ruimtelijke video’s voegen namelijk een extra dimensie toe, en we kijken nu al uit naar de reacties van iedereen die dit soort video’s vanaf begin volgend jaar op Apple Vision Pro bekijkt.”

Het opnemen van ruimtelijke video activeren op iPhone

Zodra je de optie voor het opnemen van ruimtelijke video in Instellingen hebt geactiveerd, kun je met de geavanceerde camera’s op iPhone 15 Pro en iPhone 15 Pro Max al die bijzondere momenten in drie dimensies vastleggen. Ruimtelijke video’s worden in 1080p met 30 beelden per seconde en standaard dynamisch bereik vastgelegd. Dankzij de geavanceerde softwarematige videotechnieken en HEVC-compressie leggen iPhone 15 Pro en iPhone 15 Pro Max schitterende video’s met een compacte bestandsgrootte vast.1
Close-up van het camerasysteem van iPhone 15 Pro.
De hoofd- en ultragroothoekcamera van iPhone 15 Pro en iPhone 15 Pro Max werken in de liggende modus samen om een ruimtelijke video op te nemen.

Ruimtelijke opnamen maken

Het opnemen van ruimtelijke video’s met een iPhone is net zo simpel als het opnemen van een gewone video: open de Camera-app, kies de videomodus, draai je iPhone een kwartslag voor de liggende modus, tik op het symbool voor ruimtelijke video en tik op de opnameknop. iPhone neemt nu bewegende beelden op met de hoofd- en ultragroothoekcamera en stelt het beeldbereik van de ultragroothoekcamera in op dat van de hoofdcamera. De opnames van beide camera’s komen in één videobestand terecht.
Iemand neemt op het strand een ruimtelijke video op met een iPhone 15 Pro.
Je krijgt het beste resultaat als je filmt bij voldoende licht en iPhone daarbij zo stil mogelijk houdt.

Ruimtelijke video’s bekijken

Op iPhone en andere devices wordt een ruimtelijke video weergegeven als gewone 2D-video, en je kunt zo’n video delen via apps als Berichten. Alle ruimtelijke video’s komen in het album ‘Ruimtelijk’ in de Foto’s-app terecht en worden via iCloud met al je devices gesynchroniseerd.
Met Apple Vision Pro komen ruimtelijke video’s pas echt tot leven. Als je iCloud gebruikt, staat je hele bibliotheek in de Foto’s-app en kun je je ruimtelijke video’s levensgroot in de mooiste kleuren en met ongelofelijk veel detail bekijken. Op Apple Vision Pro kun je kiezen of je een ruimtelijke video in een venster of juist extra groot geprojecteerd ziet. In het laatste geval zit je meteen weer midden in de situatie die je ruimtelijk had vastgelegd, zoals een verjaardag of een uitje met de hele familie.
De mogelijkheid om met iPhone ruimtelijke video’s op te nemen is nu al beschikbaar, dus nog voordat Apple Vision Pro verkrijgbaar is. Als je een iPhone 15 Pro of iPhone 15 Pro Max hebt, kun je vanaf nu bijzondere gelegenheden ruimtelijk vastleggen en die beelden later op een Apple Vision Pro bekijken.
Ruimtelijke video opnemen kan ook met Apple Vision Pro.
Deel artikel

Media

  • Tekst van dit artikel

  • Afbeeldingen in dit artikel

 
  1. Eén minuut ruimtelijke video neemt circa 130 MB in beslag.
 

Contactpersonen voor de pers

Martijn Kroonstuiver

Apple

mkroonstuiver@apple.com

+31 (0)20 5352821

Apple Media Helpline

media.benl@apple.com

(024) 744219