opent in nieuw venster
Een portretfoto van Julia Louis-Dreyfus met de fysieke award van Apple Podcasts.
Apple Podcasts roept Wiser Than Me with Julia Louis-Dreyfus van Lemonada Media uit tot Show of the Year 2023.
In de eerste aflevering van Wiser Than Me with Julia Louis-Dreyfus van Lemonada Media herinnerde Hollywood-legende Jane Fonda zich haar openbaring van de avond vóór haar 59e verjaardag: dit wordt de derde en laatste akte van haar leven.
“Je weet hoe belangrijk de derde akte is”, vertelt de inmiddels 85-jarige Fonda aan host Julia Louis-Dreyfus aan het begin van de aflevering. “Het laat zien waar de eerste twee aktes toe leiden, toch? Je zou kunnen zeggen dat je nalatenschap in de derde akte wordt bepaald.” 
Wiser Than Me was direct een enorm succes, en bereikte een enorm publiek op Apple Podcasts. Liefst 29 dagen op rij was het de best beluisterde show in de VS, een record voor 2023.
Met trots maakt Apple bekend dat Wiser Than Me with Julia Louis-Dreyfus de Apple Podcasts Award heeft gewonnen, een prijs die elk jaar wordt uitgereikt aan een podcast die er zowel kwalitatief als innovatief bovenuit steekt. De populariteit van de show is het resultaat van de authentieke aandacht voor de mening van oudere, wijzere vrouwen. Deze groep staat normaal gesproken niet centraal in de mainstream cultuur, maar spreekt verschillende generaties aan.
Tijdens het eerste seizoen van 10 afleveringen ontvangt de ervaren actrice en comédienne Louis-Dreyfus vrouwen die een lang en goed leven leiden, en hun perspectief met haar willen delen. Met haar spitsvondigheid weet ze haar gasten te verleiden tot het geven van de meest waardevolle levenslessen.
De pagina van de podcast Wiser Than Me with Julia Louis-Dreyfus op iPhone 15 Pro.
Seizoen 1 van Wiser Than Me is nu te beluisteren op Apple Podcasts. Te gast zijn onder meer Jane Fonda en Isabel Allende.
In haar eerste klus als podcast-host op 62-jarige leeftijd, ontvangt Louis-Dreyfus persoonlijkheden als zangeres Darlene Love (82) en schrijfster Amy Tan (71). Ze bespreken de meest uiteenlopende onderwerpen, met hier en daar een lach en een traan. 
“Al deze vrouwen weten hoe ze moeten léven”, beschrijft Louis-Dreyfus haar gasten. “Dat wil niet zeggen dat ze geen fouten hebben gemaakt, maar wellicht dat ze met de jaren bereid zijn om steeds meer te delen. Van die openheid heb ik dankbaar gebruik gemaakt. Het is zo mooi om je kwetsbaar op te stellen.” 
Volgens Stephanie Wittels Wachs, medeoprichter en Chief Creative Officer van Lemonada Media, is de kracht van Wiser Than Me dat Louis-Dreyfus in haar afleveringen speelt met de grenzen van een normale interview-podcast. “Julia wil allesbehalve een normaal gesprek voeren”, vertelt ze. “Ze gaat heel speels om met het gesprek, springt van de hak op de tak en zorgt ervoor dat het leuk en onvoorspelbaar blijft.”
Medeoprichter en CEO van Lemonada Cordova Kramer geeft aan dat de toegankelijkheid van Apple Podcasts ervoor heeft gezorgd dat de show meer mensen kan bereiken. “Apple biedt een breed scala aan shows die inspelen op de actualiteit en waarmee mensen nieuwe dingen kunnen ontdekken. Ze richten zich niet alleen op wat populair is, en dat vind ik heel goed”, aldus Cordova Kramer. “We zijn erg tevreden met ons Lemonada Premium-kanaal, omdat we erg veel shows hebben die we aan een breder publiek kunnen aanbieden.”
Na het enorm succesvolle eerste seizoen is Wiser Than Me klaar voor het vervolg. Lemonada kondigde onlangs aan dat het tweede seizoen in het voorjaar van 2024 van start gaat.
De spontaniteit van de show kwam het beste tot uiting toen de Zoom-verbinding van Louis-Dreyfus na 15 minuten in de eerste aflevering werd onderbroken door een bomcycloon, waardoor het interview met Fonda moest worden verzet. In plaats van dit incident eruit te knippen, werd het opgenomen in de podcast. Omdat de microfoon van Louis-Dreyfus nog aan stond, konden luisteraars precies horen wat er achter de schermen gebeurde. 
“Dat maakt dat de show zo echt aanvoelt. We waren erg blij dat we met iemand werkten die zo geliefd en populair is als Julia, maar dan ineens valt haar internet uit. Dat hebben we omgezet in een geweldig kijkje achter de schermen”, aldus Wittels Wachs. “Dat we dit in de eerste aflevering hebben gelaten, zorgt ervoor dat de show erg toegankelijk is voor luisteraars. En dat gevoel hebben we het hele seizoen vastgehouden.” 
Er zijn geen taboes voor de gasten van de show, die vrijuit praten en zich kwetsbaar opstellen over hun hoogte- en dieptepunten. Onderwerpen die worden besproken zijn bijvoorbeeld seks, scheiden, politiek, seksisme op het werk, de dood en de fysieke gevolgen van ouder worden.
“Wat ik bijzonder vind, is dat Julia voor het eerst heel open is over hoe ze zelf omgaat met ouder worden, waardoor je een mooie wisselwerking krijgt”, vertelt Cordova Kramer. (Gedurende het eerste seizoen heeft Louis-Dreyfus het met haar gasten over de moeilijke periode na haar zwangerschapsverlies, en over de borstkankerdiagnose die ze in 2017 kreeg.) 
Het team van Lemonada geeft aan dat een podcast het ideale medium was voor de gesprekken die Louis-Dreyfus graag wilde voeren. “Deze vrouwen hoeven zich geen zorgen te maken om hun haar en make-up”, zegt Cordova Kramer. Ze loggen gewoon in vanaf hun slaapkamer, hotelkamer, of waar hun drukke leven zich op dat moment ook afspeelt. Vervolgens hebben ze een prachtig gesprek met een geweldige interviewer waarbij ze echt zichzelf kunnen zijn.”
Julia Louis-Dreyfus.
Seizoen 2 van Wiser Than Me with Julia Louis-Dreyfus is vanaf het voorjaar van 2024 te beluisteren.
Voor de laatste aflevering van het seizoen sprak Louis-Dreyfus met een van haar grote inspiratiebronnen op het gebied van comedy. Een gesprek dat haar nog lang zal bijblijven. 
“Carol Burnett was, eigenlijk zonder dat ik het zelf doorhad, een groot deel van mijn jeugd”, aldus Louis-Dreyfus. “Ze was een belangrijk onderdeel van onze cultuur. Achteraf gezien kun je zeggen dat ze me me een voorbeeld gaf van hoe een sterke vrouw eruitziet.” 
Vanwege de openhartige en schaamteloze gesprekken spoort Wiser Than Me twintigers, dertigers en anderen aan om op een andere manier na te denken over ouder worden.
“Veel mensen zijn bang om ouder te worden, maar door deze podcast krijgen ze er juist zin in. Het wordt minder eng. Het wordt bespreekbaar”, zegt Wittels Wachs. “We hopen dat mensen iets hebben aan de levenslessen die worden besproken. Dat deze verhalen en wijsheden mensen inspireren om bijvoorbeeld te denken ‘O, ouder worden. O, dat is geweldig. Dat wil ik ook. Ik wil net zoals deze vrouwen worden.’” 
Een aantal van de meest hartverwarmende momenten uit de show komen uit de epiloog, waarin Louis-Dreyfus haar 89-jarige moeder Judith belt om het interview te bespreken en verder te praten.  
“Judith is fantastisch, echt fantastisch. Ze is ieders favoriet en een genot om mee te werken”, aldus Wittels Wachs. “Julia vindt het heerlijk, en Judith ook. Het zet aan tot een gesprek met mensen van een andere generatie. Dat is precies wat we wilden bereiken, dat vrouwen in de twintig de dialoog aangaan met hun moeders en grootmoeders.” 
Luister naar A Peek Behind the Scenes, waarin Julia haar moeder Judith vertelt dat Wiser Than Me is uitgeroepen tot Show of the Year. Abonneer je op Lemonada Premium voor bonusafleveringen met alle gasten uit seizoen 1, en volg Wiser Than Me with Julia Louis-Dreyfus op Apple Podcasts om een melding te ontvangen wanneer seizoen 2 van start gaat in het voorjaar van 2024.
Deel artikel

Media

  • Tekst van dit artikel

  • Afbeeldingen in dit artikel

Contactpersoon voor de pers

Martijn Kroonstuiver

Apple

mkroonstuiver@apple.com

+31 (0)20 5352821

Apple Media Helpline

media.benl@apple.com

(024) 744219