opent in nieuw venster
PERSBERICHT 23 januari, 2024

Apple krijgt recordaantal van 13 Academy Award-nominaties, met maar liefst tien nominaties voor de baanbrekende productie Killers of the Flower Moon – onder andere voor beste film, voor Lily Gladstone als beste actrice en voor Marin Scorsese als beste regisseur

Killers of the Flower Moon is tien keer genomineerd en schrijft geschiedenis met de vertegenwoordiging van inheemse volkeren – met nominaties voor Gladstone, voor Robbie Robertson voor beste originele muziek en voor Scott George voor het beste originele nummer ‘Wahzhazhe (A Song for My People)’

Het historische actiedrama Napoleon, een Apple Original Films-productie, kreeg drie nominaties voor beste kostuumontwerp, beste productieontwerp en beste visuele effecten
Een beeld achter de schermen van ‘Killers of the Flower Moon’, met Leonardo DiCaprio, Lily Gladstone, Robert De Niro en Martin Scorsese die samen aan tafel zitten.
Killers of the Flower Moon kreeg tien Academy Award-nominaties, onder andere voor beste film, beste regisseur (Martin Scorsese) en beste vrouwelijke hoofdrol (Lily Gladstone).
CULVER CITY, CALIFORNIË Apple kreeg vandaag het recordaantal van 13 Academy Award-nominaties, met tien nominaties voor Killers of the Flower Moon – voor beste film, beste regisseur (Martin Scorsese), beste actrice in een hoofdrol (Lily Gladstone), beste acteur in een bijrol (Robert De Niro), beste kostuumontwerp, beste productiedesign, beste originele muziek, beste originele nummer, beste montage en beste camerawerk.
Met dit bijzondere verhaal over de inheemse bevolking schrijft Gladstone geschiedenis als eerste Native American met een nominatie als beste actrice. Robbie Robertson en Scott George, eveneens van inheemse afkomst, krijgen hun eerste nominatie voor beste originele muziek en beste originele nummer. George is bovendien het eerste lid van de Osage Nation dat is genomineerd voor een Academy Award. Ook Scorsese schrijft geschiedenis. Hij is de nog levende regisseur met de meeste nominaties en is nu in totaal tien keer genomineerd voor een Academy Award voor beste regisseur.
De epische Apple Original Films-productie Napoleon van Ridley Scott kreeg drie nominaties voor beste kostuumontwerp, beste productieontwerp en beste visuele effecten.
Close-up van actrice Lily Gladstone uit ‘Killers of the Flower Moon’.
Lily Gladstone, hoofdrolspeelster van Killers of the Flower Moon, schreef geschiedenis als eerste Native American met een nominatie als beste actrice.
“Ik wil de Academy bedanken voor deze nominaties voor Killers of the Flower Moon, de indrukwekkende film van Martin Scorsese die kijkers wereldwijd heeft geraakt en geïnspireerd, en de spectaculaire productie Napoleon van Ridley Scott – twee verhalen waarin de menselijke ervaring centraal staat”, aldus Zack Van Amburg, Head of Worldwide Video bij Apple. “Van de dynamische en complexe prestaties van Lily Gladstone en Robert De Niro en de topprestaties op het gebied van camerawerk, montage en geluid die kijkers de wereld van de Osage Nation zelf laten ervaren, tot de majestueuze kostuums, sets en visuele effecten die het Frankrijk uit de tijd van Napoleon tot leven brengen, het is fantastisch dat zoveel leden van deze briljante creatieve teams vandaag erkenning hebben gekregen. Een groot applaus voor jullie allemaal.”
“Het is fantastisch dat het bijzondere werk van zoveel talent dat heeft meegewerkt aan Killers of the Flower Moon en Napoleon vandaag is genomineerd”, aldus Jamie Erlicht, Head of Worldwide Video bij Apple. “We willen de Academy bedanken voor dit eerbetoon. Bij Apple willen we verhalen laten zien die de creatieve grenzen verleggen en echt iets betekenen voor onze wereld. We zijn dolblij voor de erkenning die deze twee bijzondere films krijgen met deze nominaties.”
Met deze 13 nominaties in totaal is het recordaantal Academy Award-nominaties van Apple in één jaar meer dan verdubbeld. Slechts vier jaar na de start hoort Apple nu al bij de studio’s met de meeste nominaties.
De historische Academy Award-nominaties van dit jaar voor Killers of the Flower Moon zijn het vervolg op het baanbrekende succes van CODA bij de Academy Awards van 2022. Deze film werd als eerste productie met een voornamelijk dove cast bekroond als beste film en was bovendien de eerste film van een streamingdienst die als beste film werd bekroond. CODA-ster Troy Kotsur werd als eerste dove mannelijke acteur bekroond voor de beste mannelijke bijrol en regisseur Siân Heder, die ook het scenario schreef, won haar eerste Academy Award voor het beste bewerkte scenario. In 2023 won de geliefde Apple Original-film The Boy, the Mole, the Fox and the Horse de Oscar voor beste korte animatiefilm.
De film Killers of the Flower Moon, die door velen als meesterwerk wordt beschouwd, kreeg onlangs negen BAFTA Film Award-nominaties, onder andere voor beste film. De film werd uitgeroepen tot beste film van het jaar door National Board of Review, met hoofdrolspeelster Lily Gladstone als beste actrice en Martin Scorsese als beste regisseur. Rodrigo Prieto werd gelauwerd voor zijn uitstekende camerawerk. Bovendien werd de film door het American Film Institute opgenomen in de lijst met films van het jaar. De film sleepte meer dan 200 prijzen in de wacht en kreeg waardering van meer dan 30 recensentengroepen uit de hele wereld. De film werd uitgeroepen tot beste film van 2023 door The New York Times en The New Yorker en tot beste film door de New York Film Critics Circle. Gladstone schreef onlangs geschiedenis toen ze als eerste actrice van inheemse afkomst werd bekroond als beste actrice in een dramafilm bij de 81e jaarlijkse uitreiking van de Golden Globe Awards. De film Killers of the Flower Moon, die eerder te zien was in bioscopen over de hele wereld, kan nu wereldwijd worden gestreamd via Apple TV+.
Een beeld uit ‘Napoleon’ met hoofdrolspeler Joaquin Phoenix als Napoleon op het slagveld.
De epische speelfilm Napoleon van Ridley Scott werd genomineerd voor beste kostuumontwerp, beste productieontwerp en beste visuele effecten.
Na het bioscoopdebuut kreeg de film Napoleon nominaties voor de BAFTA Film Awards, onder andere voor uitzonderlijke Britse film, voor de Costume Designers Guild Awards voor de uitmuntende prestatie op het gebied van historische films, voor een VES Award voor uitzonderlijke ondersteunende visuele effecten, en meer.
De winnaars van de 96e editie van de Academy Awards worden op zondag 10 maart 2024 bekendgemaakt.
Apple Original-films kregen in totaal 13 Academy Award-nominaties:

Killers of the Flower Moon

 • Beste film
 • Beste regisseur: Martin Scorsese
 • Beste vrouwelijke hoofdrol: Lily Gladstone
 • Beste mannelijke bijrol: Robert De Niro
 • Beste kostuumontwerp: Jacqueline West
 • Beste productieontwerp: Jack Fisk, Adam Willis
 • Beste originele muziek: Robbie Robertson
 • Beste originele nummer: ‘Wahzhazhe (A Song for My People)’ – Scott George
 • Beste montage: Thelma Schoonmaker
 • Beste camerawerk: Rodrigo Prieto

Napoleon

 • Beste kostuumontwerp: Janty Yates, David Crossman
 • Beste productieontwerp: Arthur Max, Elli Griff
 • Beste visuele effecten: Charley Henley, Luc-Ewen Martin-Fenouillet, Simone Coco en Neil Corbould

Killers of the Flower Moon

Killers of the Flower Moon speelt zich af in het begin van de twintigste eeuw, wanneer de inwoners van de Osage Nation dankzij oliewinning ineens tot de rijkste mensen ter wereld behoren. De rijkdom van deze inheemse inwoners van Amerika leidt tot de komst van witte indringers, die de Osage-bevolking manipuleren en afpersen, hun geld stelen en uiteindelijk zelfs moorden plegen. Killers of the Flower Moon, gebaseerd op een waargebeurd verhaal, vertelt over de onwaarschijnlijke romance tussen Ernest Burkhart (Leonardo DiCaprio) en Mollie Kyle (Lily Gladstone). In deze epische western-crimi gaat liefde gepaard met onvoorstelbaar verraad. Killers of the Flower Moon, waarin ook Robert De Niro en Jesse Plemons te zien zijn, werd geregisseerd door Scorsese. Het script werd geschreven door Eric Roth en Scorsese en is gebaseerd op de bestseller van David Grann.

Napoleon

Napoleon, een spectaculair actiedrama, gaat over de opkomst en ondergang van de iconische Franse keizer Napoleon Bonaparte, die wordt gespeeld door Oscar-winnaar Joaquin Phoenix. De film is schitterend vastgelegd in groot formaat door de legendarische regisseur Ridley Scott, en vertelt over Napoleons meedogenloze opmars naar de macht, waarbij de meeslepende en grillige relatie met Napoleons enige ware liefde Josephine centraal staat. De inzichten in Napoleons uitzonderlijke militaire en politieke tactieken worden gecombineerd met de meest dynamische gevechtsscènes die ooit zijn gefilmd.

Apple Original-films

Sinds Apple TV+ vier jaar geleden werd geïntroduceerd, blijft de aandacht voor Apple Original-films toenemen. Apple schreef niet alleen geschiedenis als eerste streamingdienst ooit met een Academy Award voor beste film met CODA. Apple Original-film The Boy, the Mole, the Fox and the Horse won recentelijk de Academy Award voor de beste korte animatiefilm en onlangs gingen Napoleon van regisseur Ridley Scott en The Family Plan met Mark Wahlberg en Michelle Monaghan hier in première.
Apple Original-films die binnenkort verschijnen zijn de spionagethriller Argylle met een sterrencast met Henry Cavill, Sam Rockwell, Bryce Dallas Howard, Bryan Cranston, Catherine O’Hara, John Cena, Dua Lipa, Ariana DeBose en Samuel L. Jackson; een thriller van Jon Watts met Academy Award-winnaars George Clooney en Brad Pitt, die de film samen produceren namens Smokehouse Pictures van Clooney en Plan B Entertainment van Pitt; Blitz van de met een Academy Award bekroonde filmmaker Sir Steve McQueen; een titelloze formule 1-film met een hoofdrol voor Brad Pitt van regisseur Joseph Kosinski en producer Jerry Bruckheimer; en meer.

Apple TV+

Op Apple TV+ vind je de beste dramaseries, comedy’s, films en baanbrekende documentaires, maar ook entertainment voor kinderen en het hele gezin. En kijken kan op welk scherm je maar wilt. Apple TV+ werd na de start op 1 november 2019 de eerste wereldwijde streamingdienst met alleen eigen producties, en heeft sindsdien meer producties uitgebracht en sneller meer prijzen in de wacht gesleept dan welke andere streamingdienst dan ook. Tot nu toe hebben Apple Original-films, -documentaires en -series maar liefst 452 prijzen en 2057 nominaties in de wacht gesleept. Zo werd comedy Ted Lasso al bekroond met meerdere Emmy Awards en kreeg CODA de historische Oscar voor beste film.
Deel artikel

Media

 • Tekst van dit artikel

 • Afbeeldingen in dit artikel

Contactpersoon voor de pers

Martijn Kroonstuiver

Apple

mkroonstuiver@apple.com

+31 (0)20 5352821

Apple Media Helpline

media.benl@apple.com

(024) 744219