opent in nieuw venster
Vier mensen zitten op het hoofdkantoor van Shout Mouse Press aan een tafel met een iPad, Apple Pencil en Mac voor zich.
In 2023 ontving Shout Mouse Press een beurs uit het Racial Equity and Justice Initiative van Apple, voor hun werk om diverse schrijvers van kinderliteratuur een stem te geven. Van links naar rechts: Sholachauntel Shoda, Andy Pina en Alexa Patrick.
Creatieven 17 januari, 2024
In de historische wijk Dupont Circle in Washington staat het kantoor van Shout Mouse Press, non-profituitgeverij van kinderliteratuur. Daar klinken de stemmen van gepassioneerde jonge mensen die voor hoge witte boekenkasten zitten te praten. Vorig jaar heeft Apple Shout Mouse een beurs gegeven via het Racial Equity and Justice Initiative (REJI), als erkenning van het werk dat de non-profit doet om diverse jonge stemmen kracht bij te zetten.
Met de lancering van de Black Unity Collection van 2024 kent Apple beurzen toe aan de Boys & Girls Clubs of America, Studio Museum in Harlem, Battersea Arts Centre, Art Gallery of New South Wales, Ghetto Film School en het National Museum of African American Music. De steun van Apple voor deze organisaties is een voortzetting van de REJI-beurzen die worden toegekend aan organisaties die economische, educatieve of creatieve steun bieden aan gemeenschappen van kleur over de hele wereld.
Shout Mouse is in 2014 opgericht als reactie op het gebrek aan diversiteit in kinderliteratuur. Het bedrijf werkt nauw samen met jongeren uit gemeenschappen die bij andere uitgeverijen minder worden vertegenwoordigd.
“De naam ‘Shout Mouse’ is ontstaan uit het idee dat we iets dat niet gehoord wordt zichtbaar en concreet willen maken, alsof we het een megafoon geven”, aldus Kathy Crutcher, oprichter van het non-profitbedrijf. “Dankzij de steun van Apple kunnen we nog meer in jonge mensen investeren. Niet alleen door technologie en professionele ontwikkeling aan te bieden, maar ook door hun perspectieven te affirmeren en te versterken.”
Een collage van drie afbeeldingen: linksboven een afbeelding van iemand die een Apple Pencil en iPad gebruikt, linksonder een afbeelding van iemand die door een boek met illustraties bladert en rechts een afbeelding van iemand die tegen een achtergrond van Shout Mouse Press-boeken staat.
Sholachauntel Shoda (rechts) is co-auteur van Sebastian’s Apartment Family, een boek waarin het belang van familie en gemeenschap centraal staat.
Op een frisse middag in december heeft Shout Mouse drie schrijvers (de 20-jarige Sasa Aakil, de 19-jarige Andy Pina en de 25-jarige Sholachauntel Shoda) en één illustrator, de 25-jarige Ian L. Springer, bij elkaar gebracht om te brainstormen over de ontwikkeling van personages. Het onderwerp: wie ontbreekt er vandaag de dag uit het canon van jeugdliteratuur als het gaat om de geschiedenis van de zwarte gemeenschap?
“Meestal krijgen we tijdens Black History Month het perspectief te zien van maar één historisch figuur, of misschien drie of vier”, zegt Springer tegen de groep.
“Zelfs verhalen van zwarte vrouwen in het bijzonder. Zij hebben zo’n belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van de zwarte gemeenschap, maar behalve Harriet Tubman en Rosa Parks komen ze nauwelijks onder de aandacht”, voegt Aakil daaraan toe, dichteres en co-auteur van I Am the Night Sky. Zij schrijft over de aspecten van het leven als zwarte moslima in Amerika.
Door schrijfworkshops te organiseren, boeken uit te geven en in samenwerking met jeugdorganisaties in de omgeving van Washington evenementen te organiseren, laat Shout Mouse jongeren hun creativiteit en veerkracht ontwikkelen. Ook krijgen ze de vaardigheden in handen waarmee ze het verder schoppen in de uitgeverswereld en daarbuiten.
Shout Mouse Press-deelneemster Sasa Aakil poseert met een exemplaar van het boek waar ze aan heeft gewerkt, ‘I Am the Night Sky’.
Sasa Aakil was co-schrijfster van I Am the Night Sky, de bekroonde bundel die in 2019 door Shout Mouse is gepubliceerd. Luister naar Sasa die een fragment voorleest uit haar gedicht ‘I Am the Night Sky’.
“Meestal krijgen jonge mensen te horen dat ze geen experts zijn van hun eigen ervaring, of dat ze de wereld niet kunnen veranderen of er iets over mogen zeggen,” legt Alexa Patrick uit. Zij is programs director bij Shout Mouse en leidt de brainstormsessie van die middag. “We willen jonge mensen dus graag uitnodigen in een ruimte waar zij wél de experts zijn en hun verhaal kunnen delen.”
Sasa Aakil ontving in Maryland een Youth Poet Laureate of Montgomery County en studeert momentaal aan Howard University. Samen met Amerikaanse moslimjongeren deed ze mee aan een schrijfworkshop bij Shout Mouse. Tien dagen lang kwam ze met negen leeftijdsgenoten bij elkaar om te brainstormen, te schrijven en content te maken over hun levenservaringen.
“Ik en mijn mede-kunstenaars vonden echt dat we een statement moesten maken”, aldus Aakil. “Ik wilde echt laten zien dat het oké is om een zwarte Amerikaanse moslim te zijn. En niet alleen dat het oké is, maar dat mensen als ik ook echt bestaan. Er zijn namelijk veel mensen die ons proberen uit te wissen. Onze missie is dus om simpelweg ruimte in te nemen.”
I Am the Night Sky, de bundel die uit de workshop voortkwam, is slechts één voorbeeld van het ambitieuze doel dat Shout Mouse stelt om verhalen te laten horen voor en door de gemeenschappen die de non-profituitgeverij bereikt.
Een collage van drie afbeeldingen: links een afbeelding van een Shout Mouse-schrijver die met een verzameling boeken aan een tafel zit; rechtsboven een afbeelding van een illustrator die met een iPad en Apple Pencil werkt; en rechtsonder een portret van een Shout Mouse-illustrator.
Tijdens de brainstormsessie bij Shout Mouse gebruikte illustrator Ian L. Springer (rechtsonder) een Apple Pencil en iPad om Tim (rechtsboven) tot leven te brengen, een nieuw personage dat hij samen met Sasa Aakil, Sholachauntel Shoda en Andy Pina (links) had bedacht. In de kladversie van het verhaal wordt Tim door zijn moeder op avontuur gestuurd om meer te weten te komen over belangrijke figuren uit de geschiedenis van de zwarte gemeenschap.
Sinds het ontstaan van het bedrijf heeft Shout Mouse 59 boeken gepubliceerd, allemaal in samenwerking met jonge mensen en partners uit de plaatselijke gemeenschap. Er zijn momenteel meer dan 125.000 Shout Mouse-boeken in omloop die niet alleen te vinden zijn in scholen en non-profitorganisaties in de omgeving van Washington, maar ook in scholen, bibliotheken en boekenwinkels in elke andere staat van het land. Het non-profitbedrijf spant zich ook in om te zorgen dat de boeken in handen komen van immigrantenkinderen die van hun familie gescheiden zijn.
Veel van de boeken van Shout Mouse zijn bedacht, geschreven en geïllustreerd door jongeren als reactie op belangrijke culturele gebeurtenissen die ze hebben meegemaakt. Deze gebeurtenissen zijn nu als onderdeel van de Amerikaanse geschiedenis vastgelegd in literatuur die alle kinderen kunnen lezen, wat deels te danken is aan Shout Mouse.
“Als we geen diverse verhalen of stemmen hebben, missen we van alles”, zegt Aakil. “Er is zoveel dat we nooit hebben kunnen ervaren omdat we alleen ons eigen lichaam kennen. Daarom is het zo belangrijk om verhalen te hebben, want dat is een van de makkelijkste manieren om je in een ander te verplaatsen. En als je dat doet, maak je ruimte voor elkaar.”
Twee Shout Mouse Press-deelnemers gebruiken een Apple Pencil en iPad op het hoofdkantoor van de non-profituitgever.
Veel van de boeken die door Shout Mouse worden uitgegeven zijn geschreven en geïllustreerd door jonge mensen zoals Sholashauntel Shoda en Andy Pina, als reactie op de culturele gebeurtenissen die ze hebben meegemaakt.

Apple staat stil bij de veerkracht van de zwarte gemeenschap met nieuwe Black Unity Collection

De nieuwe Black Unity Collection bevat nieuwe designs die zijn geïnspireerd op de veerkracht en schoonheid van de zwarte gemeenschap. De ontluikende bloemen en heldere kleuren staan symbool voor pan-Afrikanisme en de generaties aan mensen die samenwerken om onrecht aan te pakken en maatschappelijke ongelijkheid te doorbreken.
Het Black Unity sportbandje voor Apple Watch is versierd met een verzameling bloemen die op abstracte wijze op het bandje zijn gezet, in rode, groene en gele tinten. Geïnspireerd door de rijke culturele diversiteit van zwarte gemeenschappen over de hele wereld heeft Apple een uniek proces gebruikt om in de bloemen piepkleine variaties aan te brengen. Dit zorgt ervoor dat elk bandje compleet uniek is. De pinsluiting van het bandje is voorzien van een stevige diamantachtige koolstoflaag waarop een inscriptie staat met de woorden ‘Truth, Power, Solidarity’ naast een van vier mogelijke symbolische bloem-emblemen.
Het nieuwe Black Unity Collection-sportbandje op een Apple Watch Series 9.
Aan de hand van een uniek proces is het Black Unity sportbandje voor Apple Watch versierd met een verzameling bloemen die op abstracte wijze op het bandje zijn gezet, in rode, groene en gele tinten.
De Unity Bloom-wijzerplaat voor Apple Watch bestaat uit een prachtig bloemendesign dat symbool staat voor het langdurige streven naar een rechtvaardigere wereld. Je kunt kiezen tussen twee verschillende varianten en als je je pols optilt, beginnen de bloemen in levendige kleuren te bloeien totdat het scherm gevuld is. Ook iPhone- en iPad-gebruikers kunnen hun steun betuigen met de nieuwe Unity Bloom-achtergrond voor het toegangsscherm. Deze bevat een omtrek van bloemen die opvullen wanneer het display wordt geactiveerd.
De nieuwe Black Unity Collection-achtergrond op het toegangsscherm voor iPad (links) en iPhone (rechts).
iPhone- en iPad-gebruikers kunnen hun steun betuigen met de nieuwe Unity Bloom-achtergrond voor het toegangsscherm. Deze bevat een omtrek van bloemen die opvullen wanneer het display wordt geactiveerd.
Prijzen en verkrijgbaarheid
  • Het Black Unity sportbandje kan vanaf nu worden besteld op apple.com/nl en in de Apple Store-app, en is vanaf 23 januari voor € 49 verkrijgbaar bij bepaalde Apple Store-locaties.
  • Het Black Unity sportbandje is wereldwijd verkrijgbaar in 41 mm of 45 mm, en S/M of M/L.
  • De Unity Boom-wijzerplaat is vanaf volgende week beschikbaar en vereist Apple Watch Series 4 of nieuwer met watchOS 10.3.
  • De nieuwe Unity Bloom-achtergrond voor het toegangsscherm van iPhone en iPad is ook vanaf volgende week beschikbaar en vereist iPhone Xs of nieuwer met iOS 17.3 en iPad (6e generatie of nieuwer), iPad mini (5e generatie en nieuwer), iPad Air (3e generatie of nieuwer), 12,9‑inch iPad Pro (2e generatie of nieuwer), 10,5‑inch iPad Pro of 11‑inch iPad Pro (1e generatie of nieuwer) met iPadOS 17.3.
Deel artikel

Media

  • Tekst van dit artikel

  • Afbeeldingen in dit artikel

Contactpersonen voor de pers

Martijn Kroonstuiver

Apple

mkroonstuiver@apple.com

+31 (0)20 5352821

Apple Media Helpline

media.benl@apple.com

(024) 744219