opent in nieuw venster
PERSBERICHT 11 januari, 2024

Wanda Austin in de raad van bestuur van Apple

Al Gore en James Bell zwaaien af na jaren trouwe dienst
CUPERTINO, CALIFORNIË Apple heeft vandaag aangekondigd dat Dr. Wanda Austin, voormalig voorzitter en CEO van The Aerospace Corporation is voorgedragen als lid van de raad van bestuur van Apple. Dr. Austin heeft decennia aan ervaring met wetenschap en technologie, en staat bekend om het aanjagen van innovatie en haar talent om bedrijfsstrategieën vorm te geven.
Als voorzitter en CEO van The Aerospace Corporation gaf Dr. Austin leiding aan een bedrijf dat het ruimteprogramma van de VS ondersteunt en nieuwe mogelijkheden onderzoekt voor toekomstige ruimtemissies. Ze was de eerste vrouw en ook de eerste Afrikaans-Amerikaanse die deze functie heeft vervuld.
“Wanda heeft zich tientallen jaren ingezet om technologie te ontwikkelen die de mensheid ten goede komt, en we zijn dan ook erg blij met haar als nieuw lid van de raad van bestuur”, aldus Tim Cook, CEO van Apple. “Ze is een buitengewoon goede manager en haar ervaring en expertise helpen ons om de wereld beter achter te laten dan hij was.”
“Wanda weet als geen ander hoe je de allernieuwste technologie optimaal kunt benutten”, aldus Arthur Levinson, de voorzitter van de raad van bestuur van Apple. “Ze neemt waardevolle inzichten en ervaring met zich mee en gaat een belangrijke rol spelen in de missie van Apple om het leven van klanten te verrijken.” 
“Net als Apple ben ik er altijd van overtuigd geweest dat innovatie levens verbetert, mensen helpt om mogelijkheden te verwezenlijken, en zorgt voor een betere toekomst”, aldus Dr. Austin. “Ik vind het een hele eer om de raad van bestuur van Apple te mogen versterken en onderdeel te zijn van een bedrijf dat altijd nieuwe manieren bedenkt om mensen over de hele wereld meer mogelijkheden in handen te geven.”
Het is staand beleid dat bestuursleden niet herkozen mogen worden als ze ouder zijn dan 75. Daarom treden Al Gore en James Bell dit jaar allebei terug. Gore is sinds 2003 bestuurslid en Bell sinds 2015.
We zijn Al en James heel erg dankbaar voor hun tijd bij Apple. We hebben vele jaren enorm veel baat gehad bij hun inzichten, energie en waarden”, aldus Cook. “Al heeft in de loop van ruim 20 jaar ontzettend veel voor ons betekend. Hij stond pal voor de privacy van onze gebruikers en had buitengewoon veel kennis op het terrein van milieu en klimaat. James is een belangrijke steunpilaar voor ons geweest. We zijn hem dankbaar voor zijn standpunten en expertise op het gebied van audits, financiën en tal van andere zaken.” 
Dr. Wanda Austin begon haar loopbaan bij The Aerospace Corporation in 1979, als lid van het technische team van het bedrijf. In de decennia daarna heeft ze een breed scala aan functies vervuld, en was ze onder meer verantwoordelijk voor het beheer van programma’s en grote klantgerichte systemen. Van 2008 tot 2016 was ze de voorzitter en CEO van het bedrijf.
Van 2018 tot 2019 was Dr. Austin tussentijds voorzitter van de University of Southern California. Ze maakt deel uit van de raad van bestuur van Amgen en van Chevron, waar ze de Lead Independent Director is. Ook was ze van 2019 tot 2023 bestuurder bij ruimtevaartbedrijf Virgin Galactic.
Dr. Austin is ook een van de voornaamste pleitbezorgers van STEM-onderwijs. In haar boek Making Space: Strategic Leadership for a Complex World gaat ze in op de aspecten van leiderschap die ze zich in haar jarenlange carrière als technicus en topmanager eigen heeft gemaakt.
Dr. Austin behaalde in 1975 een bachelordiploma in wiskunde aan het Franklin & Marshall College, en in 1977 een masterdiploma in bouwkunde en wiskunde aan de University of Pittsburgh. Daarna is ze in 1988 gepromoveerd in Industrial & Systems Engineering aan de University of Southern California.
Deel artikel

Media

  • Tekst van dit artikel

Contactpersoon voor de pers

Martijn Kroonstuiver

Apple

mkroonstuiver@apple.com

+31 (0)20 5352821

Apple Media Helpline

media.benl@apple.com

(024) 747219